Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z wystrojem akwa 112l  (Przeczytany 2141 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« : Listopad 14, 2009, 12:49:54 »

Witam, mam taki problem, a mianowicie nie wiem jak konkretnie wystroic akwarium moje 112litrowe.

Posiadam juz od ponad 2miesiecy akwarium 30litrowe i rybki tam zyja dobrze etc. ale to jednak nijak ma sie teraz 30litrow do 112l...

chcialbym uzyskac naturalny efekt piasku, na pewno chce miec piaszczyste dno, roslinki nie drogie jak na sam poczatek ale mozliwie duzo (podobaja mi sie glownie proste dlugie roslinki o malych lisciach)
na pewno bede sie staral o korzen, lecz kwestia funduszy nie pozwoli mi przez jakis dluzszy czas zakupic korzenia (a to jest kwestia 30-40pln +) i tutaj pytanie, czy moge znalesc np w lesie jakis fajny korzen ktory jest martwy itd i przygotowac go? znajomy ktory juz kilka lat ma akwarium slonowodne twierdzi ze tak ale ja sie na tym nie znam a on tego nie probowal i chcialbym tez wsparcie od was w tej sprawie Smiley

jesli chodzi o sprzet to tez cieniutko ale mam szczera nadzieje ze wystarczy
AquaEl typ fan2 + deszczownica
oswietlenie - Hagen Aqua Glo
+ czekam na grzalke z termostatem 100W

**zapomnialem tutaj dodac ze wloze 2-4 polowki kokosow ktore nie sa wielkie i beda miec za zadanie pelnic role schronienia dla glonkow Wink

kwestia ryb:   ***Znaczne zmiany planow nastapily tutaj
chcialbym aby to byly na pewno
1x bojownik wspanialy (samiec)
ławice neonkow innesa (moze pomieszanych z czarnymi i czerwonymi) ktora bedzie liczyla minimum 15 ryb
2x danio pregowane czerwone
4x pawie oczka (2x samiec 2x samica - tutaj bardzo prosilbym o rade jak jest optymalnie bo tez chcialbym zwiekszyc ich liczbe do 6-8)
1x kosiarka (na oko ma juz 4cm dlugosci wiec jeszcze mloda i zastanawiam sie czy druga sprawic)
3-4x kirysek spizowy
2x cierniooczek kuhla (piskorek)
2x wegorzyki (tu takze prosilbym o dodatkowa rade w postaci czy one beda mi sie kopac w piasku i ich nie bede widzial czy tez normalnie beda plywac oraz czy zyja w nocy czy w dzien)
3-5x brzanka sumatrzanska (wiem ze brzanki i bojownik to jest zly pomysl, ale te w liczbie 3 nie podplywaja nawet do mojego bojownika od kad sa razem w zbiorniku 30l)
1x kwestia "glonojada" zostala rozwiana wczoraj wiec poprawiam, bedzie to zbrojnik niebieski
oraz 2x skalary

Bardzo prosze o wszelkie uwagi, sugestie i nie obraze sie za krytyke surowa Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 07:01:23 wysłane przez bebikk » Zapisane

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2009, 22:12:03 »

W kwestii ryb to Ci powiem że raczej zupa rybna nie obsada ryby stadne w ilości 3 sztuk to nie stado i zbyt dużo tych gatunków .

Młode ampularie oddam
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 16, 2009, 06:55:07 »

gdzie sie doczytales o jakies rybie stadnej ktora zamierzam miec w liczbie 3 sztuk ?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2009, 07:34:28 »

Skalary odpadają,
jak chcesz mieć wiecej ławic niż 1 to ten pomysł z neonami lepszy, brzanki odpuść..
gupiki 4 ale samce
kosiarke odpuścić spora rybka
6-10 kirysków
wegorek jeśli nie chcesz mieć roślin to możesz wziąść
2x Zbrojnik niebieski

Oto moja propozycja;)

dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2009, 07:38:48 »

asagoth 2 zbrojniki?ja bym nie brała ani jednego bo mi zbrojnik zniszczył świat roślin.Fajne są otoski ale do tego akwa 8 szt.

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2009, 12:02:28 »

Ja mam i zawsze miałam zbrojniki niebieskie w roślinniaku i jakoś nigdy mi nic nie wykopały. Ich przydatność wprawdzie w jedzeniu glonów jest prawie żadna ale ja to mam w każdym zbiorniku zbrojniki tak jak i gupiki  Grin

Piasek będzie dobry dla ryb przydennych. Wybierz raczej ten ciemniejszy koloru miodowego o granulacji  ok 1-1,5 mm (taki grubszy) niż ten śnieżnobiały pyłek bo w takim grubszym lepiej rosną rośliny i nie widać na nim brudu i nalotu z glonów. Pod piasek możesz dać trochę substratu podżwirowego dla roślin np Stare Dno Rataja albo Floran Start albo pod korzenie roślin wsunąć kilku gliniane (polecam marki JBL - wg mnie najlepsze). Korzeń można przygotować samemu, nawet tu na forum był gdzieś temat jak to zrobić, poszukaj.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2009, 15:10:55 »

co do korzenia to poszukam w takim razie po forum i wygrzebie potrzebne info - thx Wink
kurcze nie wiedzialem zas ze brzanki to tez ryby lawicowe, moge z nich spokojnie zrezygnowac lecz moja dziewczyna ich nie chce w zbiorniku 30l i stad pomysl tutaj je umiescic.
co do dna to myslalem zeby jeszcze zrobic wyspe centralnie w akwa z grubego lub sredniego zwirku i na nim ulozyc korzen - to by byla glowna ozdoba

kumpel mowi ze ta "wyspa" swietny pomysl jesli chodzi o wyglad ale czy przejdzie z piaskiem? czy tez rozmyje sie ? Roll Eyes

co do piasku to ze tak powiem, zakochalem sie w nim i no po prostu musze go miec Smiley wiem ze widac brud etc, lecz zamierzam tez poswiecac wiele uwagi w pielegnacje tego akwa i mozliwie najbardziej bede sprzatal dno
Skalary odpadają, - czemu odpadaja? Sad
jak chcesz mieć wiecej ławic niż 1 to ten pomysł z neonami lepszy, brzanki odpuść..
gupiki 4 ale samce - propozycja ta wyninka z mysli iz one sie rozmnazaja co miesiac i bym mial tego za duzo?Smiley i czy 4 samce nie beda sobie podgryzac ogonow? bo w zbiorniku mojej dziewczyny sa 3 samce i jeden tylko ma caly ogon...
kosiarke odpuścić spora rybka - kosiarke ma moja dziewczyna w ogolnym akwarium, urosla juz do okolo 5cm i spisuje sie na medal dlatego chcialem w miejsce jednego zbrojnika umiescic (i tu pytanie, czy na prawde NIE JEST WSKAZANE miec kosiarke z taka obsada?)
6-10 kirysków - nie za duzo?:> bedzie tego sporo na dnie mi plywalo a jak podrosna to zas beda za duze, chyba ze mowimy o spizowych ktore (jesli sie nie myle) nie rosna nawet do 4-5 cm
wegorek jeśli nie chcesz mieć roślin to możesz wziąść - oczywscie ze chce wiec zrezygnuje z niego Wink
2x Zbrojnik niebieski - tutaj chce jednak pozostac przy 1x zbrojniku, mam go juz 7centymetrowego wiec spory na sam poczatek

Oto moja propozycja;)

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2009, 15:18:45 »

wybaczcie, ale chcialbym tez zeby ktos zwrocil uwage tez na moj sprzet i ocenil czy bedzie wydajny Wink
AquaEl typ fan2 + deszczownica
oswietlenie - Hagen Aqua Glo
+ czekam na grzalke z termostatem 100W

PS wydaje mi sie dziwnie malo ale w tym sprzecie rzeczy ale nie mam pojecia czy cos moglem pominac  Huh oczywiscie pomijam cos takiego jak termometr celowo Cheesy

dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2009, 21:41:51 »

Emi co do tych zbrojników.Smoczyca zniszczyła mi wszystko Wink

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: