Witam, mam taki problem, a mianowicie nie wiem jak konkretnie wystroic akwarium moje 112litrowe.
Posiadam juz od ponad 2miesiecy akwarium 30litrowe i rybki tam zyja dobrze etc. ale to jednak nijak ma sie teraz 30litrow do 112l...
chcialbym uzyskac naturalny efekt piasku, na pewno chce miec piaszczyste dno, roslinki nie drogie jak na sam poczatek ale mozliwie duzo (podobaja mi sie glownie proste dlugie roslinki o malych lisciach)
na pewno bede sie staral o korzen, lecz kwestia funduszy nie pozwoli mi przez jakis dluzszy czas zakupic korzenia (a to jest kwestia 30-40pln +) i tutaj pytanie, czy moge znalesc np w lesie jakis fajny korzen ktory jest martwy itd i przygotowac go? znajomy ktory juz kilka lat ma akwarium slonowodne twierdzi ze tak ale ja sie na tym nie znam a on tego nie probowal i chcialbym tez wsparcie od was w tej sprawie
jesli chodzi o sprzet to tez cieniutko ale mam szczera nadzieje ze wystarczy
AquaEl typ fan2 + deszczownica
oswietlenie - Hagen Aqua Glo
+ czekam na grzalke z termostatem 100W
**zapomnialem tutaj dodac ze wloze 2-4 polowki kokosow ktore nie sa wielkie i beda miec za zadanie pelnic role schronienia dla glonkow
kwestia ryb: ***Znaczne zmiany planow nastapily tutaj
chcialbym aby to byly na pewno
1x bojownik wspanialy (samiec)ławice neonkow innesa (moze pomieszanych z czarnymi i czerwonymi) ktora bedzie liczyla minimum 15 ryb
2x danio pregowane czerwone4x pawie oczka (2x samiec 2x samica - tutaj bardzo prosilbym o rade jak jest optymalnie bo tez chcialbym zwiekszyc ich liczbe do 6-8)
1x kosiarka (na oko ma juz 4cm dlugosci wiec jeszcze mloda i zastanawiam sie czy druga sprawic)
3-4x kirysek spizowy
2x cierniooczek kuhla (piskorek)2x wegorzyki (tu takze prosilbym o dodatkowa rade w postaci czy one beda mi sie kopac w piasku i ich nie bede widzial czy tez normalnie beda plywac oraz czy zyja w nocy czy w dzien)
3-5x brzanka sumatrzanska (wiem ze brzanki i bojownik to jest zly pomysl, ale te w liczbie 3 nie podplywaja nawet do mojego bojownika od kad sa razem w zbiorniku 30l)
1x kwestia "glonojada" zostala rozwiana wczoraj wiec poprawiam, bedzie to zbrojnik niebieski
oraz 2x skalary
Bardzo prosze o wszelkie uwagi, sugestie i nie obraze sie za krytyke surowa