Witam... Chialem zapytac o Kamienie z oceanu... mieszkam jakies 100 metrow od oceanu i chyba marnotrastwem byloby kupowanie skal, kamieni do akwarium.... tak sobie mysle pojde na plaze i jakies fajne skalki se poszukam
Moje pytanie... chodzi o akwarium slodkowodne.... w woli scislosci... no wiec na co zwracac uwage szukajac takich kamienie ?? bardzo dlugo zajmowalem sie akwarystyka w Polsce wiec ogoolne jako takie pojecie oczywiscie mam.... i po dlugieeeeejjj przerwie zalozylem dwa zbirniki jeden slony drugi tradycyjny
ale w tym wypadku pytam tylko o slodkowodne akwarium... now eic na co zwracac uwage ?? znam probe octowa... zadnych wapieni itp itd... krawedzie ostre nie sprzyjaja rybom dennym... no wiec na co jeszcze zwracac uwage szukajac takich skal, kamieni... nie nie planuje zadnych muszli
... no wiec co mam szukac zeby nie zatwardzilo mi wody i nie podnioslo Ph ?? co mam szukac zeby nie narobic szkod... od razu zaznaczam ze nie planuje zadnych biotypow....
i jak te kamienie przygotowac znalezione w oceanie, na plazy ?? kiedys sie takie cos gotowalo w wodzie z sola lub bez..... a teraz ?? pytam bo po wieloletniej przerwie w akwarystyce to co widze co sie teraz dzieje to az mi sie wierzyc nie chce
) kiedys sprawdzanie Ph w akwarium czy nitratow
sie lalo w wiadra kranowe zeby odstala z "bombelkow" i wszystko bylo pieknie ladnie... filtry byly ze zwyklej gabki a zwir sie bralo z pobliskiej zwirowni.... rosliny oczywiscie z pobliskiej rzeki a jak rybka zachorowala todo akwarium nadmanganian potasu III (chyba) sie sypalo
teraz.... wow... jakies uzdatniacze wody, filtry z kosmosu, milion rodzajow oswietlenia, itp itd... kosmos normalnie, male labolatorium !!
i kozystajac z okazji pozwole sobie zapytac o napowietrzanie.... mam filtr kaskadowy ktory wywoluje ruch tafli, takze zatapia bombelki drobne powietrza... czy potrzebny mi napowietrzacz ?? taki tradycyjny brzeczek z rurka i kamieniem ?? nie wiem moze teraz powietrze w tabletkach jakis sie wrzuca
) akwarium 75 Litrow, rosliny sa, nieduzo ale sa, obsada i liczba raczej prawidlowa na taka wielkosc akwarium..... dzikuje bardzo za pomoc i pozdrawiam....