Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium 120 l bez roślinek  (Przeczytany 2523 razy)
dudur
Nowy
*

« : Grudzień 08, 2009, 21:11:43 »

Mam akwarium 120 l do tej pory miałam pielęgnice papuzie i pawiookie, pyszczaki, sum płaskopyski i glonojady, strasznie się gryzą i zjadają nawzajem.
Chce zmienic obsadę na jeden gatunek ale nie wiem które rybki mogą życ w akwarium bez roślinek (do tej pory miałam tylko sztuczne gdyż naturalne były zjadane i wywracane do góry nogami) tylko piasek i skały lub inne Wink
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2009, 22:05:18 »

w tak małym akwa zaden z tych gatunków nie moze przebywać, jesli chodzi o skalne akwa to polecałbym muszlowce 1+3 i do tego para naskalników...

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2009, 22:07:26 »

Pyszczaki chyba są najczęściej spotykanymi rybkami w akwariach bez roślinności. I tylko je proponowała bym Ci zostawić w takim litrażu. Na papuzie, pawiookie to akwa jest za małe, nie wiem jak z sumem, ale nazwa nie brzmi jak małej rybki Wink ,a glonojady zależy jakie masz, jeśli jednak zbrojniki niebieskie, to na upartego mogą być, ale raczej nie przy pyszczakach, bo coś mi się wydaje że inne pH wymagane.

Ps . a roślinki (chociaż kilka) naprawdę polecam. Są gatunki "trudno zniszczalne" np. anubiasy, ale nie tylko.

dopisek:
no proszę...nawet co do pyszczaków się pomyliłam Smiley , czyli masz już najlepszą radę co do swojego akwa Smiley - patrz powyżej
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2009, 22:12:01 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2009, 10:04:05 »

120 l jest za małe dla pyszczaków.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2009, 13:28:56 »

no no lwica79 myślałem że masz większą wiedzę  Wink
Pyszczaki minimum mowi się ze 160l [100x40x40]
oczywiscie najlepszy bylby zbiornik 240l [120 x 50szer x 40wys]
najważniejsza jest bowiem powierzchnia dna a przewaznie "malawijczycy" dodają tło strukturalne ktore zabiera duzo miejsca.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: