Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « AquaEl FZN-3 Versamax kaskadę czy warto kupić?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: AquaEl FZN-3 Versamax kaskadę czy warto kupić?  (Przeczytany 18589 razy)
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2009, 18:10:21 »

ja mam hagena AquaClear 50 (200) i też bardzo sobie chwalę

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Styczeń 07, 2010, 22:58:30 »

Za jakiś tydzień lub 2 kupuje filtr nowy i mam jeszcze pytanko bo zaś mam dylemat kupię kaskadę albo aquela albo aqa cliera zalezy jaka u nas będzie w sklepie ale przeglądając allegro zaciekawił mnie filtr aquael mini kani 120 ale coś mi nie pasuje kubełek porządnej firmy tylko około 150zł podobnie co kaskady co mnie interesują więc lepszy ten kubełek od tych kaskad ma więcej miejsca na wkłady i przepływ  bo zgłupiałem?? Jak kubełek dobrej firmy nowy w tej cenie co kaskada. Więc ten kubełek czy kaskada szukałem porównań ale nic nie znalazłem tylko tyle że jest dobry ale porównania z kaskadami nie mam??Liczę n dalszą pomoc bo do tej pory pomogliście mi za co wam dziękuję.

olek30288
Nowy
*

akwa

« Odpowiedz #17 : Styczeń 07, 2010, 23:21:09 »

Sam używam mini kani 120 i do tej pory bez awarii i najmniejszych problemów zaleta tego filtra jest dożo koszy na wkłady i przede wszystkim  bezszelestny jest także gorąco polecam
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 08, 2010, 16:23:47 »

Dzięki za opinie ale nie wiesz olek30288 które filtry pojemniejsze mają więcej wkładów i wydajność ten kubełek czy kaskady  a wiadomo im wieksza pojemności przepływ tym lepiej?? Pytam temu bo akwarystyką a ogólnie zwierzętami już kilkanaście lat się interesuję  a do  tej pory miałem tylko wewnętrzne i nie znam się na kaskadach i kubełkach jeszcze raz dzięki za pomoc.

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 15, 2010, 22:45:54 »

Kupiłem już kaskadę aqua cleaner 70 dokupiłem tylko  wkład ceramiczny 1 i gąbkę na wlot filtra i mam pytanie jako ze to mój 1 taki filtr jakie wkłady i jakich firm użyć by lepiej filtrować bo nie mam pojęcia umieściłem na razie tak od dołu:
-gąbka firmowa
-węgiel aktywowany firmowy
-ceramika dokupiona
- albo ceramika albo żwirek amonowy nie wiem co to ale firmowy .
Tak może być czy coś zmienić nie znam się pierwszy raz mam tego typu filtr i nie mam pojęcia a o dziwo woreczek dodatkowy z ceramiką zmieścił się bez problemu . Doradźcie jak je ułożyć i jakie wkłady zamiast tych kupić ? Za pomoc z góry dziękuję .

My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Styczeń 16, 2010, 09:19:52 »

jak używasz gąbki na wlocie jako prefiltra to zasyp cały filtr ceramiką

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 16, 2010, 21:11:43 »

Tak używam gąbki jako prefiltr ale możesz mi poradzic jaką ceramikę czy to bez znaczenia jaka jakiej firmy pewnie są o różnym stopniu porowatości jak się nie mylę która gradacja najlepsza?? a i w sklepie  mi polecili kultury bakterii nitryfikacyjnych do zaszczepienia w filtrze warto kupic czuy naciąganie kasy przez sklep??

My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 17, 2010, 18:08:41 »

nie używaj chemii żadnej!
najlepsza jest zwykła ceramika ( nie bio ceramika ) np taka http://allegro.pl/item879108364_wklad_ceramika_3l_sprawdzony_skuteczny.html

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 17, 2010, 20:14:26 »

Wiem że nie używac ale w sklepie powiedzieli mi że są to szczepy bakterii i że wlewasz je do filtra i szybciej się flora wytwarza i lepiej filtr działa.

My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Styczeń 17, 2010, 20:29:01 »

Wiem że nie używac ale w sklepie powiedzieli mi że są to szczepy bakterii i że wlewasz je do filtra i szybciej się flora wytwarza i lepiej filtr działa.
jak wiesz że nie używać to dlaczego słuchasz kogoś kto wciśnie welona (który potrzebuje minimum 100l) do kuli i jeszcze powie że idealnie będzie tam pasował
te szczepy bakterii tlenowych zamkniętych w butelce bez tlenu to wielka bujda i naciąganie

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 17, 2010, 20:55:46 »

Aha dzięki a wiem że welonki się w kuli nie trzyma a ile tak trzeba by się w filtrze flora wytworzyła i zaczął oczyszczac tak jak trzeba??

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: