Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do 50L - akwarium będzie startowało w połowie lutego
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 50L - akwarium będzie startowało w połowie lutego  (Przeczytany 1753 razy)
pieTra231
Nowy
*

« : Styczeń 24, 2010, 20:03:24 »

Witam! Chciałem założyć moje drugie akwarium i myślę o obsadzie.
Chciałbym żeby w akwarium było kilka roślinek. Jeśli chodzi o rybki myślałem o neonkach. Co więcej?? Coś radzicie?
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2010, 20:08:18 »

Polecam neony innesa, są mniejsze i lepiej się w malutkim akwarium prezentują. Do tego albo parę ramirez. Jeśli nie lubisz pielęgniczek, to kiryski panda i kilka sztuk otosków. Jest wiele ryb i to od Ciebie zależy, na które się zdecydujesz, forumowicze mają tu najmniej do powiedzenia, bo to Ty decydujesz o rybach, które Ci się podobają, my możemy co najwiżej pomóc ustalić ilość rybek. Napisz, jakie chcesz mieć, trochę o filtrze, parametrach, oświetleniu, będzie dużo łatwiej. Good !

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2010, 18:47:34 »

neonki to innesa koniecznie wpusc bo sa mniejsze niz czerwone/czarne Wink
polecam otoski tak z 5szt jak wyzej bylo
i z 5 kiryskow jakis

zawsze bede polecal otoski + kiryski ( ewentualnie ze ktos ma wieksze akwa to inaczej zaproponuje ;p ) bo potem nie ma sie problemow z czyszczeniem akwarium ani z glonami Wink

jesli chodzi o rosliny to neonki lubia geste rosliny ale takze musisz im zostawic przestrzen do plywania
a kwestia swiatla to jesli masz bardzo mocne to koniecznie musisz dac na tafle wody pistie lub cos podobnego co bedzie zacienialo zbiornik bo neonki zas nie lubia silnego swiatla

jest cala gama roslin, od tanich po drogie, od niskich do wysokich - w tym trudno Ci jednoznacznie powiedziec co bedzie dobre, proponuje zastanowic sie nad kilkoma ktore sa szerokolistne ale niskie oraz jakies dlugie, moze nurzańce jako dlugie rosliny i bedize w porzadku moim zdaniem Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2010, 17:41:33 »

Moje plany
Zbiornik
Rozmiar akwarium ok. 48L

Filtr: AQUAEL FAN-1 PLUS

Grzałka: 50W z termostatem

Oświetlenie: 2x15W (przerabiam swoje oświetlenie w tej chwili 1x15W) + myślałem o nocny LED

CO2: bimbrownia własnej roboty(na razie w fazie planów)

Podłoże: Tutaj nie mogę się zdecydować. Myślałem o ziemi ogrodowej, ale jestem świeży w roślinkach więc nie wiem czy warto próbować... A jak nie to żwirek  ziarna 1-3mm + przy ścianach akwarium coś większego

Nawożenie: Tutaj pytanie do was, zupełnie nie wiem co i jak...

Flora:
-Hygrophila difformis
-Sagittaria weatherbyana
-Vallisneria Corksrew

Na razie tyle.

Fauna:
8-10 Neonki Innesa
2-3 Kiryski
Danio pręgowane??(Jeśli to ile bo to chyba rybki stadne)
Molinezje???(Jeśli to ile??)
2 pielęgniczki Ramirez

To na razie moje plany, jak najbardziej przyjmę wszelką krytykę, pytam was ponieważ nie chce, zacząć pytać jak pozdychają pierwsze ryby. Pozdrawiam i proszę odpowiadać.

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2010, 17:48:37 »

Molinezje odpadaja  za mały zbiornik
tak samo  dania

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2010, 20:06:43 »

I za mało kirysków,kup ich 5-6 sztuk  Wink
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2010, 20:16:38 »

a jakie nawozy do roślin??
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2010, 08:48:15 »

Ja polecam Tropical Aqua Plant i Trtra Crypto Wink
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2010, 09:16:38 »

kiryski tylko panda lub karłowate inne są za duże
co do nawozów to na pewno nie kupuj aqua plant bo nic to nie daje  Wink
ja używam planta garnier classic i macro i takiego z allegro http://allegro.pl/item898483858_nawoz_dla_roslin_k2s04_fe_co2_kulki_dyfuzor.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 09:56:25 wysłane przez My Sensi » Zapisane

pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2010, 09:44:20 »

@ My sensi
Jak bym kupił to na allegro to wtedy nie potrzebuję bimbrowni chyba, dobrze myślę?? I ty używasz tego i oprócz tego jeszcze planta garnier clasic tak?
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2010, 09:56:05 »

tego z allegro na razie testuje a mam jeszcze planta garniera:  macro i classic
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 10:56:39 wysłane przez My Sensi » Zapisane

bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2010, 10:50:32 »

ja bym polecil ziemie pod zwir, nawozic z poczatku nie jakos konkretnie i wszystkim na raz jak doradzaja bo mozna sie latwo nabawic plagi glonow bo jak widze, nie znasz sie a na prawde nie wiele trzeba zeby przedobrzyc nawozy Smiley

wiec ja proponuje ziemie pod zwir, do tego jakis moze nawoz w plynie, wg uznania, byle byl o szerokim spektrum, ja osobisice korzystam tymczasowo z MHK filtus nawoz w plynie micro i makro a ze ziemi nie mam pod podlozem to do tego kulki gliniano-torfowe takze z filtusa i ladnie rosna rosliny bez glonow

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2010, 11:48:58 »

Myślałem o ogrodowej ziemi i chyba tak zrobię, właśnie czytam odpowiednie tematy, co do nawożenia to kupię w sklepie akwarystycznym z roślinami, coś polecanego w niedrogiej cenie, spiszę sobie nazwy które podaliście i przepytam sprzedawców...
Dodam jeszcze dwie roślinki;
Sagittaria weatherbyana
Vallisneria Corksrew
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: