Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « dobór sprzętu do akwarium (potrzebna porada)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dobór sprzętu do akwarium (potrzebna porada)  (Przeczytany 1357 razy)
maximus1210
Nowy
*

« : Luty 02, 2010, 02:29:21 »

witam wszystkich zajawkowiczów  Smiley

Zaczynam dopiero swoja przygodę z akwarystyką. Mam zbiornik o wymiarach 100*30*40 , filtr Fluval 405 zewnętrzny , grzałka z termostatem 100 w , oświetlenie z pokrywą a w niej tylko 1* 30 W Roll Eyes.  Myślę nad kupnem jakiegoś zestawu co2 , podłoża itd. Sprzedawca do co2 jako prosty zestaw polecał mi co2 w sprayu ale nie wiem jak to się sprawdza w rzeczywistości. Prosiłbym o jakoś sensowną poradę od was żeby nie wydawać zbędnych pieniążków na coś co nie daje żadnego efektu. Przeczytałem już sporo wątków na rożne tematy ale jakoś nie mogę tego pozbierać w całość. Z góry dziękuje Afro
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 02:59:41 wysłane przez maximus1210 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2010, 08:58:14 »

Przy akwarium 100x30x40 i jednej świetlówce 30W podawanie CO2 nie jest konieczne. Zastanów się nad dołożeniem jeszcze 30W do pokrywy. Jak to zrobić, znajdziesz na forum w dziele Zrób to sam. Jak już bęziesz miał więcej światła to możesz system do podawania CO2 zakupić aczkolwiek ten spray jest mało wydajny. Najlepsza imho jest butla wysokociśnieniowa. Trochę więcej kosztuje ale na dłuższą metę bardziej się opłaca. Jeśli chodzi o podłoże to co teraz masz, że nie jesteś zadowolony? Czego oczekujesz od podłoża? Chcesz mieć kompletne podłoże coś jak Aquasubstrate czy coś podżwirowego jak Natural Substrate czy Floran Start?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 09:03:02 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2010, 21:41:31 »

Sprawdź sobie temat co do akwarium na bazie ziemi ogrodowej, fajna praca, małe koszta, ładne roślinki. Jeśli chodzi o światło to, jak powiedział przedmówca sprawdź dział Zrób to sam.
Jeśli chodzi o CO2 to na początek powinna wystarczyć bimbrownia własnej roboty( dział Zrób to sam), później najbardziej opłacalną inwestycją do CO22 jest butla wysokociśnieniowa. Owszem trzeba wyłożyć trochę kasy ale za to na dobry sprzęt
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 21:44:10 wysłane przez pieTra231 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: