Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Wilku 360l - pierwsze :) - [18-01-2010]
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wilku 360l - pierwsze :) - [18-01-2010]  (Przeczytany 9531 razy)
Wilku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Styczeń 24, 2010, 22:50:33 »

akwarium piękne,
korzeń świetny, raj dla ryb dennych Wink
po lewej masz roślinę w koszyczku, czemu??
brakuje mi tu tylko valisneri, obojętnie jakiej, na tył żeby zrobić gęstwinę Smiley

Jeszcze nie była posadzona Smiley Zapomniałem o niej. Cały czas dosadzam krzaki, ale nie ma za dużego wyboru przez pogodę. Sklepy nie zamawiają niczego z hurtowni póki mróz trzaska. Poza tym prętniki i gurami zeżerają wszystko co się tylko da :/ Jak próbuję je karmić w większych dawkach to brzanki wszystko zjadają Smiley Są jak piranie Smiley

Hmmm, wspomniełeś że bocje polubiły krewetki. Które z bocji i jakie krewetki bo jeszcze się z tym nie spotkałem.
Najwięcej miałem Red Cherry. Teraz już nie mam żadnej. Ich populację najbardziej "przetrzepała" Modesta. To czego nie zjadły bocje dokończyły brzanki. Jedyna nietykalna to Red Nose, która została jedna i póki co daje radę.

Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian:
1. Cryptocoryne aponogetifolia
2. Hygrophila polysperma
3. Hygrophila Corymbosa
4. Microsorium pteropus
5. Ludwigia repens
Wilku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Luty 01, 2010, 23:45:20 »

Kilka drobnych zmian...

W zasadzie bardzo subtelnych. Zagęszczam dalej krzaczory (tutaj po przycięciu) i bacznie śledzę parametry wody. Ryby szybko rosną, ślicznie się wybarwiają, jedzą przy tym na potęgę. Pojawiło się kilku nowych lokatorów... Znalazłem w końcu takie Bocje Wspaniałe jakich szukałem - są trzy, doszły dwie Bocje Kubotai i pięć sztuk piskorów KuHla Wink. Testowo wprowadziłem "na stan" dwie duże krewety filtrujące Atya. Są mniej więcej długości Bocji, więc powinny być bezpieczne. Brzanki próbowały się z nimi "zaprzyjaźnić" Wink ale nie miały na tyle odwagi, żeby którąś kąsnąć Wink Piskorki oczywiście zniknęły momentalnie - mój mangrowiec to istny apartamentowiec, a "penthouse" na samej górze zajęła największa Wspaniała na spółkę z Modestą.
Z technicznych udoskonaleń nowością jest dodatkowe oświetlenie. Są to dwa punkty świetlne o mocy 3W, oparte o technologię LED, które startują akwarium rano i wyciszają wieczorem. Chciałem w ten sposób zredukować u rybek stres związany z "wstawaniem" i "chodzeniem spać". Dają one ciepłe, miękkie światło przy którym nocne żyjątka wieczorami wychodzą z kryjówek i dzięki temu mogę je zobaczyć, obserwować zachowanie i sprawdzić czy nie chorują.
Mój problem z wiecznie głodnymi drapieżnikami rozwiązałem różnicując posiłki. Drapieżniki nie jedzą tabletek przyklejanych do szyby. Nawet do nich nie podpływają. Proces karmienia wygląda w ten sposób, że najpierw przyklejam tabletki, a później podaję mrożonkę. Oczywiście nie każdego dnia. Posiłki na przestrzeni tygodnia są urozmaicone jak na dobrej stołówce zakładowej Smiley Myślę, że dzięki temu ryby mają się tak dobrze Smiley
Pozdrówki
R.

Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian:
1. Cryptocoryne aponogetifolia
2. Hygrophila polysperma
3. Hygrophila Corymbosa
4. Microsorium pteropus
5. Ludwigia repens
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Luty 18, 2010, 16:47:00 »

super akwa z tego wyjdzie gratuluje pomyslu naprawde fajne
aqua100
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Luty 18, 2010, 19:43:56 »

fajne akwa Smiley

60L- OGÓLNE
10l- kotnik
24l- przyszłe krewetkarium
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #34 : Luty 18, 2010, 20:23:46 »

poczekamy, aż się zielsko rozrośnie Wink

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Luty 18, 2010, 23:42:09 »

Fajny masz ten korzeń

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: