Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 240l  (Przeczytany 1592 razy)
shin
Nowy
*

« : Luty 12, 2010, 12:07:45 »

Pierwszy post na forum, więc witam wszystkich! Nie jestem całkiem początkujący, bo mam już jedno akwarium (60x30x30 profil), w którym mam całą masę krewetek i kilka microrasbora galaxy, jednak prosiłbym o radę w sprawie świeżo założonego 240l, bo nie chcę przerybić, i mam mętlik w głowie jeśli chodzi o brzanki.

Akwa standard (120x40x50 proste). Z roślin: pistie, mech jawajski, hygrophila difformis i corymbosa, rotale, moczarki, kryptokoryny, microsoria. Na dnie jest ziemia przykryta 5cm piaskiem rzecznym (1-2mm). Wala się tam też kilka małych korzeni. Filtracja hamburskim filtrem matowym, temp. 25-26 stopni.
Parametry kranówy chwilowo (niedługo instalujemy zmiękczacz - pH pójdzie w górę, ale już mam kupiony na to torf Wink) są takie:
GH - 19
KH - 9
pH - 7,5-8

Proponowana obsada:
- 8x piskorek
- 6x otosek
- 15x brzanka pięciopręga
- 1x lub 1+2x gurami marmurkowe
- krewetki amano
- świderki

Wiem, że otosek to nie Azja, ale powiedzmy, że ktoś mnie zamorduje, jeśli otosków nie będzie Wink Brzanki pięciopręgie podobno są raczej nieśmiałe i powinny dać spokój gurami, czy ktoś ma i może się wypowiedzieć? Nie będzie tu przerybienia? Można by było jeszcze jakąś ampularię dorzucić?
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2010, 12:17:08 »

Ph musi iść w dół, a nie w góre.
Brzanki pięciopręgie są ok. Mozesz dać też np. wysmukłe.
Gurami mogą być dwa haremy, ale jak chcesz jeden to ok.

shin
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2010, 15:15:43 »

PH będzie zbijane, ale w kranie musi pójść w górę - niestety, ale tak działają dostępne na rynku zmiękczacze, bo praktycznie 90% z nich jest zapakowane kationitem sodowym. Wszystko będzie pięknie, jak dorwę HCl.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2010, 21:12:12 »

Obsada jest ok.
Filtracja hamburskim filtrem matowym,
Mam tylko pytanie: co to jest ten  hamburski filtr matowy  Huh.

shin
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2010, 00:13:11 »

Mam tylko pytanie: co to jest ten  hamburski filtr matowy  Huh.

http://www.janrigter.nl/mattenfilter/ - tu po angielsku [tłumaczone z niemieckiego], po polsku wersja jest autorstwa Lady in Red, dostępna na forum bojownikowym [chyba nikt się nie obrazi, jak dam linka?]: http://www.bojownik.pl/Hamburski-filtr-matowy-t3899.html

Bardzo ładna instrukcja jak zrobić jest tu: http://www.ksa.org.pl/ksa_web99/index.php?option=com_content&task=view&id=192&Itemid=28 - chociaż tak szczerze, to nie polecam tą metodą robić narożnego, lepiej od razu wkleić dwa paski plexi/szkła do akwa. Zeskrobanie później silikonu jest o niebo łatwiejsze, niż próba wpasowania takiego obudowanego czegoś w róg akwarium, żeby stało prosto. Sam zrobiłem ten błąd, najpierw dojście do tego, jak to zrobić, żeby się cienkie plexi raczyło skleić, później doklejanie paska na górze, bo oczywiście się rozłaziło aż wreszcie klej pękł... a jak z tym wszystkim się rozprawiłem, to nie chciał stać prosto, bo opierał się na spoinach akwarium - nie polecam Wink

Za to samego hamburga polecam jak najbardziej - pompka, kawał gąbki i mamy filtr, a podobno czyści się to bardzo sporadycznie, za to filtracja biologiczna na świetnym poziomie. Tylko koniecznie trzeba na dole wkleić jakiś pasek, żeby nie ciągnął podłoża, no i żeby wszystko nam się nie sypnęło, jak wyjmujemy gąbkę do czyszczenia Wink Fajne jest też to, że można w nim np. grzałkę schować. Natomiast wielki minus - zajmuje miejsce w akwa.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: