Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: BRZANKA SUMATRZAŃSKA  (Przeczytany 6668 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 07, 2007, 16:53:37 »

są to wybitnie ryby terytorialne zaczepne i potrzebujące sporo przestrzeni do pływnia trzymane w większej gromadzie skupiają swoje usposobienie na osobnikach swojego gatunku gdy trzymamy je pojedynczo to ryby robią się agresywne dla ryb innych gatunków i obgryzają im płetwy ja wiele razy widziałem w zoologicznym jak brzanki sumatrzańskie atakowały 25 cm karasie i się nawet ich nie bały - co więcej zaobserwowałem że te ryby przed atakiem jakby stają pionowo zawieszone w wodzie głową do dołu. ciekawe rybki ale raczej do dużego zbiornika.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Maj 07, 2007, 17:19:18 »

No tak. Do nich to potrzeba raczej dużego akwaruim, a już na pewno nie trzymać ich z rybami które nie umieją szybko uciekać albo bronić się.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Maj 08, 2007, 21:00:06 »

Moim zdaniem brzanki najlepiej hodować w jednogatunkowym akwa. Wtedy chyba będą czuły się najlepiej !
Grand
Nowy
*

Zdrowa ryba to glodna ryba

« Odpowiedz #18 : Maj 16, 2007, 18:36:29 »

Ja mam w akwarium 80 l 3 brzanki sumatrzanskie trzymam je z danio lamparci danio pregowany neony bocja wspaniala kirysy  ciernioczek kuhla glonojadami i zachowuja sie one normalnie zadnej z rym nie podskupuja ogonow i nie sa agresywne  Good !
MenschFeind
Nowy
*

...najlepiej ukryć liść w tym lesie...

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 17, 2007, 14:56:25 »

Mam 112 l a wnim 6 żalobniczek
8 neonkow innesa
6 kiryskow spizowych. Myslicie że mogę dorzucić stadko brzanek? A jesli nie to jakie rybki ewentualnie?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2007, 15:06:40 »

woałbym razbory klinowe. możesz brzanki sumatrzańskie tyle że nie wiadomo jak z nimi będzie. jeśli już to nie mniej niż 10 sztuk. pamiętaj że moga byc zaczepne nawet dla kirysków.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 17, 2007, 16:50:07 »

Ja bym nie ryzykował na Twoim miejscu z brzankami sumatrzańskimi, ale myślę że brzanki różowe śą bardziej łagodne, więc może te ?
Gruby
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Luty 19, 2010, 16:01:03 »

W pełni popieram Magdallenah, jestem od dawna zakochany w brzankach sumatrzańskich i nawet gdy będzie ich 1000 ;P to nadal będą zjadliwe.  Są bardzo kapryśne  i tylko  one decydują kogo tolerują w zbiorniku. Nie ma znaczenia ich ilość gdyż hoduje stadko 50 sztuk i karmie regularnie urozmaiconym pokarmem. toleruja brzanki różowe , rekinie i purpurowe. Ale najgorzej jest nowe gatunki zasiedlać po sumatrach zamiast równocześnie lub wcześniej.

Zobacz datę ostatniego posta!
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2010, 18:29:53 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: