Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o statecznik 2xt5  (Przeczytany 1341 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Marzec 22, 2010, 00:28:31 »

Witam
Pytanie kieruję do tych, którzy posiadają statecznik elektroniczny obsługujący 2 świetlówki T5 dowolnej mocy.
Chodzi o to, czy taki podwójny statecznik potrafi zasilać tylko jedną świetlówkę tzn bez podpiętej drugiej ?
Kto dysponuje takim statecznikim to proszę o odpięcie jednej świetlówki i sprawdzenie. Prosiłbym też o informacje jaki to dokładnie model statecznika.

Pozdrawiam, R.
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2010, 11:03:39 »

Czy temu, który zaryzykuje i uszkodzi świetlówkę lub statecznik, oddasz kasę?
 Grin
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2010, 11:32:06 »

nie sadze zeby w wypadku spalenia sie jednej swietlowki siadal statecznik - wtedy podwojne bylyby bez sensu, a wszyscy kupowaliby dwa pojedyncze.
pytsanie brzmi: czy druga swietlowka moze swiecic sama?
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2010, 11:47:19 »

nie sadze zeby w wypadku spalenia sie jednej swietlowki siadal statecznik - wtedy podwojne bylyby bez sensu, a wszyscy kupowaliby dwa pojedyncze.
Odpowiedź brzmi: Nie. Smiley
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2010, 23:16:35 »

Odpowiedź brzmi: Nie. Smiley

W jakim modelu statecznika ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2010, 23:43:36 »

Ze względu właśnie na uszkodzenie stateczniki 2x.. z elektronicznym podgrzewaniem elektrod są wyposarzone w zabezpieczenie i nie będzie możliwe zapalenie tylko jednej świetlówki chyba że na stateczniku wyraźnie pisze że można go używac na jedną świetlówkę ale pewnie o większej mocy. Ja mam dwa stateczniki Helvar T8 2x36W i Trydonic Atco T5 2x54W i w obydwóch przypadkach nie da się odpalic jednej świetlówki.
Czytałem opis na stronach firmowych tych stateczników sam nie prubowałem bo kosztują po 65 zeta każdy
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 23:55:28 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: