Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #45 : Listopad 04, 2010, 08:35:19 » |
|
ech.... obserwuje od początku jak się akwarium zmienia i zazdroszczę oczywiście brakuje mi wiedzy/umiejętności żeby sobie zrobić takie cudeńko, chyba muszę w końcu spróbować odtworzyć czyjąś kompozycję - obserwuje więc Twoje szkło i wzdycham Gosiek ani ci u mnie wiedza ani wielkie umiejętności. Baniaczek powstaje z tego co uda mi się uzbierać, bez planu dorzucam nowe artefakty i jakoś klei się to w całość. Do tego na starcie trzymam się kilku wypracowanych zasad i jakoś się udaje, bez glonów i innych problemów. Zawsze to mogę doradzić na PW co do startu baniaka
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #46 : Listopad 05, 2010, 20:26:53 » |
|
Witam Nie wiem czy pisałem w tym wątku, ale zaglądam do niego czasami: akwarium świetne. Prosta kompozycja a efekt super. Pozazdraszczam.
Widzę w opisie, że masz podłoże Aqua Substrate II+. Czy prowadziłeś roślinniaka na żwirze lub innym "jałowym" podłożu?
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #47 : Listopad 09, 2010, 23:44:30 » |
|
Witam Nie wiem czy pisałem w tym wątku, ale zaglądam do niego czasami: akwarium świetne. Prosta kompozycja a efekt super. Pozazdraszczam.
Widzę w opisie, że masz podłoże Aqua Substrate II+. Czy prowadziłeś roślinniaka na żwirze lub innym "jałowym" podłożu?
Pozdrawiam, R.
Kiedyś zakładałem pierwsze baniaki na "jałowym" podłożu i przyznam, że nie wychodziło mi to za dobrze. Trudno powiedzieć czy to była tylko wina podłoża. Znajomy polecił mi wtedy zakup AS II+ ze względu na rozsądną cenę, do tego koniecznie buteleczka szczepów bakterii (najtańszy z możliwych) + co2 ale tylko z bimbrowni (szkoda mi kasy na profesjonalny sprzęt). Od roku nie miałem problemów z glonami ani wzrostem roślin, szczególnie trawnikowych, które za każdym razem ładnie pokrywały całe podłoże. Więc ze swojej strony mogę polecić taki układ, efekty są bez porównania lepsze. Na jałowym można dobrze utrzymać baniak, ale na wzbogaconym granulacie jest to bardzo proste, nawet dla takiego laika jak ja
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 23:48:19 wysłane przez Napoleon »
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #48 : Listopad 10, 2010, 00:28:43 » |
|
Jeszcze pytanie: do jakiej wysokości dorasta ci eleocharis ?
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #49 : Listopad 11, 2010, 16:05:47 » |
|
Jeszcze pytanie: do jakiej wysokości dorasta ci eleocharis ?
6-10 cm, zależy od miejsca w którym rosną.
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #50 : Listopad 21, 2010, 18:27:53 » |
|
Mała aktualizacja, chociaż nie wiele się zmieniło:) eleocharis po kolejnej przycince ładnie odbił do góry, coraz gęściej zarasta. Mech kwitnie, a zooplankton rozwija się w najlepsze
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 09:07:48 wysłane przez Napoleon »
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #51 : Listopad 21, 2010, 18:49:46 » |
|
super tylko wg. mnie dorzucił bym coś z lewej strony, pomyśl mad tym , może jakieś większe kamienie porośnięte mchem dają fajny efekt
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #52 : Listopad 21, 2010, 19:03:12 » |
|
super tylko wg. mnie dorzucił bym coś z lewej strony, pomyśl mad tym , może jakieś większe kamienie porośnięte mchem dają fajny efekt będą kamienie tak jak mówisz:) ale czekam na ich zebranie pomiędzy nie wcisnę mech + jakiś badyl
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #53 : Listopad 21, 2010, 19:11:26 » |
|
Akwarium się świetnie rozwija, oby tak dalej ! Też chciałbym mieć takie piękne akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #54 : Listopad 30, 2010, 15:35:43 » |
|
Akwarium się świetnie rozwija, oby tak dalej ! Też chciałbym mieć takie piękne akwarium. Staram się aranżacja na razie stanęła w miejscu, nie mam czasu na grzebanie, zamieszczam aktualny film po podmianie wody.
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #55 : Grudzień 26, 2010, 19:43:30 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2010, 06:08:26 wysłane przez Napoleon »
|
|
|
|
|
Pola
Nowy
|
|
« Odpowiedz #56 : Grudzień 26, 2010, 21:03:29 » |
|
Ślicznie to wygląda, naprawdę. Jaka to roślina, ta na samym dole, co się tak rozrasta?
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #57 : Styczeń 09, 2011, 18:19:14 » |
|
Ślicznie to wygląda, naprawdę. Jaka to roślina, ta na samym dole, co się tak rozrasta? NA pierwszym planie jest eleocharis acicularis Tymczasem aktualne foto zraz po podmianie 40% wody - stąd przewaga niebieskiego koloru, z grafiki dodałem tylko wyostrzenia. Pozdrawiam i zapraszam do oceny
|
|
|
|
|
|
|
|