wedkarzz
Zainteresowany
|
|
« : Marzec 12, 2010, 20:48:40 » |
|
witam , jak w temacie jak i z czego zrobic regal zeby postawic 4 akwaria na 3 pulkach (pozimach) akwaria 120 dlugosc , 40 wysokosc , 40 szerokosc a na samym dole na jednym pozimie ,2 aqua dlug 60 , sys 40 szer 40 . kto ma takie rozwiazanie u siebie , z czego zrobione , ile kosztowalo
|
|
|
|
|
|
|
|
wedkarzz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2010, 14:36:09 » |
|
ogladalem juz takie regaly na alegro , najwieksza szerokosc jaka oferuja to chyba ( z tego co pamietam ) 110 cm , niewejdzie mi tam akwarium 120 cm
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2010, 18:30:35 » |
|
To musiałbyś sam z kątownika, albo z metalowych rurek poskręcać/pospawać. Jak wszystko odpowiednio zrobisz, z odpowiednich materiałów to powinno wyjść.
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 13, 2010, 19:26:04 » |
|
Regał ze zdjęcia jaki przedstawił cin zupełnie się nie nadaje. Co prawda ma sporą wytrzymałość ale nie ma odpowiedniej sztywności. Znaczy się półki uginają się za bardzo. Tego spreparowane zdjęcie nie pokazuje.
Gdzieś wyczytałem, że stelaże do akwariów robi się z profili zamkniętych metalowych. Najlepiej znaleźć jakiegoś ślusarza (może raczej usługi metalurgiczne) i zamówić coś takiego.
|
|
|
|
Akwarium i hydroponika
|
|
|
wedkarzz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2010, 05:42:52 » |
|
a ma ktos pojecie ile to moze kosztowac ? niestac mnie zaplacic 500 zl za regal pod 3 aqua
|
|
|
|
|
|
|
Dalien
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2010, 21:27:07 » |
|
To zależy, jeśli regał ma być cynkwany / malowany proszkowo / piaskowany to trochę Cię to wyjdzie. Jeśli jednak zlecisz ślusarzowi wykonanie samego surowego regału (do pomalowania samemu) nie powinna być to jakaś duża kwota, poproś po prostu o wycenę. Spytaj się także kilku ślusarzy bo jeden może mieć 2x drożej od drugiego.
|
|
|
|
|
|
|
wedkarzz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2010, 07:45:11 » |
|
aha ok dzieki , teraz zastanawiam sie gdzie tu znalezc slusarza w bialymstoku ?? a moze kupic takie katowniki z dziurkami co sluza do budowy regalow , skreca sie tylko srubkami . co wy otym myslicie ?
|
|
|
|
|
|
|
Dalien
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 16, 2010, 08:53:32 » |
|
powiem tak, to jest dobre na książki albo jakieś cięższe ale stabilne przedmioty. Kiedy ruszysz takim regałem kilkaset litrów wody jest wprawione w ruch a to jest naprawdę potężna siła, wystarczająca aby zachwiać taką szafką z kątowników... 2-3mm? Oczywiście znajdziesz systemy odpowiednio stabilne ale bardziej stabilny = droższy, musisz wykalkulować co Ci się bardziej opłaca. Pamiętaj że dla bezpieczeństwa trzeba będzie przykręcić ją do podłogi lub ściany.
Pamiętaj że waga końcowa takiego zestawu będzie sięgała jednej tony! To nie przelewki, trzeba koniecznie zadbać o bezpieczeństwo - i nie mówię tutaj o rybkach czy sprzęcie tylko o ludziach, raczej nikt nie chciałby aby taki ciężar stali, wody i szkła się na niego przewrócił.
Jestem pewien że macie multum ślusarzy w Białymstoku;)
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 08:56:14 wysłane przez Dalien »
|
|
|
|
|
wedkarzz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2010, 20:27:39 » |
|
dzieki za rade , juz znalazlem kogos kto sie tym zajmie ( 2 flaszki i problem z glowy) wiec juz bede mial
|
|
|
|
|
|
|
djdzej555
Zainteresowany
KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2010, 21:22:42 » |
|
kątownik 5mm na maluchy i 7mm na większe. podpórki poprzeczne tej samej grubości. na podłogę płyta USB.
|
|
|
|
|
|
|
wedkarzz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 18, 2010, 22:03:42 » |
|
znajomy mi podsunal pomysl ze to sie robi z profili zamknietych ale jaka one maja grubosc to niewiem , napewno sobie poradzi
|
|
|
|
|
|
|
|