Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak rozpuścić CaCO3  (Przeczytany 5436 razy)
cin
Gość
« : Marzec 25, 2010, 19:13:32 »

Witam,
Z okazji podmianek wody pół na pół z wodą demineralizowaną chciałem dodać trochę węglanu wapnia dla moich ślimaków.
Bardzo proszę o napisanie jak najlepiej przygotować węglan, bo w wodzie akwarium się bardzo słabo rozpuszcza.
Pozdrawiam serdecznie
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2010, 22:11:31 »

Rozpuszczalność tego węglanu wynosi 1,7x10-8 czyli można przyjąć, że jest on praktycznie nierozpuszczalny w akwarium.
żeby się rozpuścił musi zajść reakcja CaCO3 --> Ca2+ + CO32- są dwa sposoby na przeprowadzenie tej reakcji... pozbywanie się jonów Ca w sposób mało zadowalający bo znowu wytrącać by się musiał jakiś osad wapnia.
Lub drugo sposób można pozbywać się jonów węglanowych.... przychodzi mi jeden sensowny sposób -> obinżenie pH do chyba coś koło 5 Wink wtedy Będzie następować reakcja 2H+ + CO32-  --> H2O + CO2 albo nawet 4,7 jednostek pH Wink mniejsza z tym raczej w akwarium nie da się tego zrobić bez narażania życia roślin i zwierząt Wink

teraz podsumowując Twój problem Wink nie ma substancji nierozpuszczalnych są tylko bardzo bardzo bardzo słabo rozpuszczalne i dla wygody przyjmuje się, że są PRAKTYCZNIE nierozpuszczalne Wink

gdzie w wypadku Węglanu wapnia IR 1,7x10-8 daje nam 0,000000017 g na litr przy akwa 100l daje nam to 0,0000017g w całym akwarium węglanu wapnia. Taka ilość w zupełności wystarczy Twoim ślimakom Wink wystarczy, że wrzucisz im jakiś kamyk zbudowany ze skałki zasadowej Wink a one już sobie poradzą Wink

mam nadzieję, że jasno i wyczerpująco Grin

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: