Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobór obsady do brzanek  (Przeczytany 13056 razy)
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« : Marzec 13, 2010, 15:18:08 »

Witam
Mam akwarium 100 l. Niedawno zostało obsadzone 10 brzankami sumatrzańskimi, a po starej obsadzie pozostały 3 zbrojniki, 1 otosek, 1 brzanka zielona, 1 mieczyk albinos. Brzanki z nowej obsady mają około 6 miesięcy i chyba jeszcze nie osiągnęły pełnych rozmiarów. Zastanawiam się czy nie dokupić kilku rybek do swojej obsady. Myślę np. nad kupnem 3 - 4 otosków i stadka (do 10 osobników) wielkością odpowiadającą brzankom tj. ok. 4 -5 cm.
Czy dokupienie rybek to dobry pomysł? Jeśli tak, to bardzo proszę o radę jaki gatunek wybrać. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2010, 22:08:01 »

Witam
Mam akwarium 100 l. Niedawno zostało obsadzone 10 brzankami sumatrzańskimi, a po starej obsadzie pozostały 3 zbrojniki, 1 otosek, 1 brzanka zielona, 1 mieczyk albinos. Brzanki z nowej obsady mają około 6 miesięcy i chyba jeszcze nie osiągnęły pełnych rozmiarów. Zastanawiam się czy nie dokupić kilku rybek do swojej obsady. Myślę np. nad kupnem 3 - 4 otosków i stadka (do 10 osobników) wielkością odpowiadającą brzankom tj. ok. 4 -5 cm.
Czy dokupienie rybek to dobry pomysł? Jeśli tak, to bardzo proszę o radę jaki gatunek wybrać. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.

Kolego, wszystko nie tak.
1. Masz za małe akwarium na brzanke sumatre. Poczytaj o tej rybie, rośnie spora.
2. Zbrojniki to max jeden w takim litrażu.
3. otosek to też zbrojnik, do tego stadny. 4-6 sztuk do twojego akwarium.
4. brzanka zielona to ryba stadna.
5. Mieczyk to ryba stadna.
 Z obsady którą podałes nadają się tylko otoski.
Link dot. brzanki sumatry http://www.superakwarium.pl/brzanka-sumatrzanska-id396.html
Link dot. brzanki zielonej http://www.superakwarium.pl/brzanka-zielona-id433.html

Pozdrawiam.

BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2010, 18:40:06 »

Dzięki za zainteresowanie postem.

Miałem stadko brzanek zielonych, ale po 3 latach została jedna. Jako, że nie mogłem dokupić tego gatunku zdecydowałem się na brzanki sumatrzańskie. Wydaje mi się, że raczej nie urosną takie jak w opisie, kumpel ma w takim samym litrażu i max mają ok. 5 cm. więc nie sądzę by było im ciasno.
Mieczyk to też pozostałość po pierwszej obsadzie - musi dożyć swoich dni.
Zbrojniki - niestety to przykład mojej niewiedzy i naiwności w to, że sprzedawca z zoologa zna się choć trochę na rybach. Póki co (jeśli duże nie urosną - choć samica ma ok. 15 cm) muszą zostać. Czytałem, że żyją kilkanaście lat CZY TO PRAWDA?

Wczoraj właśnie dokupiłem otoskowi towarzystwo - 3 kolegów, a ponadto dołożyłem 8 danio czerwonych.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2010, 21:18:19 »

Popraw mnie jeśli się myle ale w 100l szkle stworzyłeś:
- stadko brzanek sumatrzńskich,
- stadko danio,
- stadko kirysków,
- mieczyka,
- zbrojnika?

BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2010, 19:51:26 »

bez kirysów
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2010, 13:46:15 »

bez kirysów
Cała obsada do zmieny.

BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2010, 19:53:48 »

mrs - chcesz powiedzieć, że 10 brzanek w 100 litrach to za dużo? Przecież przy założeniu 1 cm ryby na 1 litr daje 10 x 5 = 50 czyli dopiero połowę objętości akwarium. Danio jest jeszcze mniejsze. Co do glonojadów przyznaję Ci rację. Mój błąd.

Pozdrawiam
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2010, 22:21:17 »

mrs - chcesz powiedzieć, że 10 brzanek w 100 litrach to za dużo? Przecież przy założeniu 1 cm ryby na 1 litr daje 10 x 5 = 50 czyli dopiero połowę objętości akwarium. Danio jest jeszcze mniejsze. Co do glonojadów przyznaję Ci rację. Mój błąd.

Pozdrawiam
Dałem Ci już link do artykułu o tej brzance.
Ta ryba nie jest taka mała jak na początku się wydaje.
Widywałem ok 8cm okazy.
Do tego chcesz jeszcze jedną ławice ryb - danio.
Przelicznik 1cm ryby na 1 litr wody to brednie.
Stosując go wychodzi, że np. na 20cm skalara przypada 20l wody.
Idąc Twoim tokiem rozumowania wychodzi, że w 200l szkle można trzymać 10 dorosłych skalarów.
Nie jest to zbyt rozsądne.
Pozdrawiam.

BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2010, 15:31:03 »

Część akwarystów ma odmienne zdanie, jeśli chodzi o przelicznik i wielkość zbiornika, dlatego zdecydowałem się na taką obsadę:

http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/brzanki---wskazowki-hodowlane-id71.html

http://www.fishki.republika.pl/rybki.html#brzan

http://www.akwarium.xon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=67&Itemid=56

wielkość brzanek z reguły 5 cm – tyle miały moje 3 letnie osobniki,

pływają przeważnie w środkowej i dolnej części zbiornika, tym samym nie ingerują w pływające w górnej części Danio, które przeważnie trzymają się blisko powierzchni wody.

Nawiasem mówiąc kilka miesięcy temu (przed częściowym restartem zbiornika) na tym forum usiłowałem uzyskać poradę na temat nowej obsady zbiornika. Niestety nikt wówczas nie był zainteresowany wymianą swoich doświadczeń akwarystycznych  - temat przeszedł bez echa stąd moje poszukiwania na innych fortach, gdzie taka obsada zbiornika nie budzi takich kontrowersji.

Pozdrawiam
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 20, 2010, 20:15:19 »

przy drugim linku to bym się zastanowił nim użyłbym jako wiarygodne źródło wiedzy. Te ryby które są tam wymienione znajdują się w 60l.(min. skalary, zbrojnik niebieski itp.)
W pozostałych nie pisze że dla brzanek wystarczy 112l, więc na poparcie swojej tezy znajdź dokładniejsze informacje(brzanki rosną do 7cm, i tego nie zmienisz.)
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Marzec 21, 2010, 13:04:31 »

Część akwarystów ma odmienne zdanie, jeśli chodzi o przelicznik i wielkość zbiornika
To po co pytasz jeśli już zdecydowałeś?

Nawiasem mówiąc kilka miesięcy temu (przed częściowym restartem zbiornika) na tym forum usiłowałem uzyskać poradę na temat nowej obsady zbiornika. Niestety nikt wówczas nie był zainteresowany wymianą swoich doświadczeń akwarystycznych  - temat przeszedł bez echa stąd moje poszukiwania na innych fortach, gdzie taka obsada zbiornika nie budzi takich kontrowersji.
Urzekła mnie Twoja historia.
Pytasz, dostajesz odpowiedź która Cie nie zadowala.
Idziesz na inne fora, dostajesz odpowiedź która Cie zadowala więc bierzesz to forum za opiniotwórcze.
Trzeba było napisać, że interesują Cie tylko i wyłącznie odpowiedzi aprobujące to co chcesz zrobić w swojej 100l szklance.
Forum wodnego świata jest "be" bo ktoś tam kiedyś Ci nie odpisał.
To po co teraz piszesz?

100l to za mało dla stada brzanki sumatry i dla stada danio.
Nie zmienie swojego zdania nawet jak wkleisz link do 50 forów których i tak nie przeczytam bo mi sie nie chce.
Znam natomiast wymagania brzanek, widziałem okazy osiagające ok 8cm.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #11 : Marzec 21, 2010, 13:18:03 »

Byłem u kolegi wczoraj, ma akwarium 112 litrów. Kupił malutkie rybki: bojownika, stadko brzanek sumatrzańskich, kardynałki chińskie, mieczyki, neonki, jakieś karasie, 3 zbrojniki, skalara, brzankę rekinią i coś tam jeszcze. Zupa w całej okazałości i do tego niedopasowane pod względem temperatury.
Skończy się to w ten sposób, że rybki trochę podrosną i padną, zbrojniki zajmą się padliną i nawet nie będzie widać zgonów.
Widzę, że powoli zmierzasz do tego samego.
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 27, 2010, 13:15:47 »

Stosując się do Waszych uwag zmniejszyłem liczbę brzanek do 5 - teraz będzie OK ?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Marzec 27, 2010, 17:40:44 »

Stosując się do Waszych uwag zmniejszyłem liczbę brzanek do 5 - teraz będzie OK ?
Nie, brzanki powinno się trzymać w większych stadach.
5 sztuk to nie stado dla tych ryb.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: