Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Metoda EI (pare pytań)  (Przeczytany 4220 razy)
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« : Marzec 30, 2010, 15:07:18 »

Witam wszystkich
Ostatnio koledzy z forum zainteresowali mnie nowa metoda nawożenia EI.
Po przeczytaniu paru linkow. Postanowiłem wypróbować to u siebie .
Z faktu ze nie mam obecnie żadnych żyjątek w baniaku nic nie może się stać. Można eksperymentować…

Mam kilka pytań.
Jakie powinno być oświetlenie? Wiem ze przy tej metodzie czym większe Tm lepsze.
Obecnie mam 0,7 W na litr. Czy z takim oświetleniem można już cos kombinować? Oświetlenie za miesiąc będzie zmienione na 1 w na litr.
Kwestia nawożenia. Podawać tyle nawozu żeby nie zabrakło rośliną. Tylko ile to jest?
Wyczytałem gdzieś ze odpowiednie stężenie macro dla 112l będzie wyglądać tak:

Na 600ml roztworu dajemy:
KNO3 = około 3 łyżeczki
KH2PO4 = około 1 łyżeczka
MgSO4x7H2O  = 9 łyżeczek
Dawki co drugi dzien 50 ml.

Pewnie do tego dojdzie jeszcze K2SO4…
No i jakie micro?

Jak to wszystko najlepiej wyliczyć? Czy metoda prób i błędów ?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 15:20:59 wysłane przez Tomasz Zajac » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2010, 16:54:39 »

Przy CO2 i 0,7 W/l powinno ładnie wszystko rosnąć bez glonów.

Co do dawkowania to jest jedna z zalet tej metody, nie trzeba dokładnie wyliczać co do grama. Ja wzorowałem się na http://www.ukaps.org/EI.htm .
Jako micro według mnie możesz śmiało zastosować MIKRO Intermagu np. http://allegro.pl/item965554453_nawoz_mikro_dla_twoich_roslin_ridian.html
Po jakimś czasie sam załapiesz i być może tak jak ja dopasujesz juz dokladnie do swoich potrzeb.
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2010, 17:50:02 »

w Którymś temacie wyczytałem ze tez dość niedawno zacząłeś przygodę z EI Smiley
sa jakieś postępy?
Ciągle nurtuje mnie dawkowanie. Można mieć azot na poziomie 80  tego co wyczytałem i nie będzie glonów ale jak będę chciał wpuścić rybki to juz inna sprawa, do tego nie można zapomnieć o PO4
wiec wydaje mi sie ze zacznę od podawania około:
3x w tygodniu:
10 ppm N03
0,5 ppm Po4
10 ppm K2so4
no i do tego po troszke siarczan potasu
na początek sprawdzę kilka razy testami jak to wychodzi
Miedzy macro bede podawać micro tylko jeszcze nie wiem jak Smiley obecnie posiadam micro ogrodowe..
Do tego dobry ruch wody i CO2 z 2 h przed załączeniem światła.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2010, 17:58:15 »

Na dobrą sprawę to ja już zakończyłem bo wszystkie problemy natury glonowej zniknęły. Po za tym nie mogłem podawać KNO3 i KH2PO4 bo poziom przy mojej obsadzie mam w sam raz bez ingerencji. Jeszcze inna sprawa to nie chciało mi się podmieniać połowy wody co tydzień, zostałem przy 30%.
Tak jak pisałem (tym bardziej, że masz testy) po dwóch tygodniach rośliny powinny wyprzeć glony a Ty testując wodę dojdziesz do optymalnego składu i ilości, które są u Ciebie potrzebne.
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2010, 18:35:05 »

Tomasz pamiętaj, że stos. N-P-K powinien wynosić 10-1-20.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: