Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Szyszki olchy zabiły krewetki i rośliny.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szyszki olchy zabiły krewetki i rośliny.  (Przeczytany 21484 razy)
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 29, 2010, 16:53:32 »

No właśnie z oświetleniem mam problem 15W nie wystarcza i moczarka mi pada ...  Sad
Przypuszczam, że problem nie leży w oświetleniu a raczej w braku nawożenia gdyż moczarka jest rośliną szybko rosnącą, ponadto lubi raczej twardą wodę, z której pobiera związki wapnia. U mnie w zbiorniku 25 l przy oświetleniu 8w i nawożeniu mikro + makro + EasyCarbo rosła tak szybko, że nie miałem ochoty robić przycinek i oddałem ją kuzynowi do 240 l. Tylko że moja świetlówka ma temperaturę barwową 6500K a Twoja, jak przypuszczam ma 2700K, co IMHO nie jest zbyt dobre dla roślin ogólnie.
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 29, 2010, 17:17:00 »

Jak pisałam nawóz w postaci Planta gainer Classic i Ferro+ wprowadziłam dziś. Roślinki się podniosły... Może te silniejsze przetrwają.
Przymierzam się do kupna silniejszej żarówki z małym gwintem. Niestety przerobić pokrywy nie umiem...  Roll Eyes
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 29, 2010, 18:15:37 »

Szczerze tiggi to ja nie wierzę w to żeby szyszka była powodem Twoich problemów. Rozumiem żeby to jeszcze była szyszka znaleziona, ale kupiona to tym bardziej jestem skłonny zastanowić się nad zupełnie czymś innym.
Teraz zastanów się co robiłaś tuż przed wrzuceniem tej szyszki... np myłaś ręce przed włożeniem ich do akwarium?
smarowałaś się kremem
jakieś perfumy?
może kadzidełko zapaliłaś?
lato idzie ciepło się robi to jakiś specyfik na owady załączyłaś?
lub cokolwiek innego
itp. itd. zastanów się...

a jeśli chodzi o światło to myślę, że jest ok zwłaszcza, że masz moczarkę. Tylko zadbaj o NPK bo moczarka sporo potrzebuje

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 29, 2010, 22:07:20 »

Niestety nic z zaproponowanych rzeczy ... Roll Eyes
Przed wrzuceniem szyszki, zmieniałam, tzn. podmieniałam 1/3 wody..

W sobotę przeprowadzę towarzystwo do 100l chwilowo, i zrobię zdjęcie. Wrzucę szyszkę na noc i też zrobię zdjęcie...
Zobaczysz o co chodzi ....
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 30, 2010, 05:21:52 »

Przed wrzuceniem szyszki, zmieniałam, tzn. podmieniałam 1/3 wody..

A jak podmieniasz wodę to czekasz aż będzie odstana? I jak lejesz wodę do podmiany to lejesz z kurka z wodą ciepłą czy wodą zimną? Może zastanawiasz się po co tak dziwne pytania, ale są one bardzo istotne jeśli chodzi o krewetki Wink

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 30, 2010, 07:17:54 »

ogólnie nie powinno sie używac wody ciepłej do niczego innego jak do mycia taka prawda

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 30, 2010, 09:21:29 »

2 baniaczki są odstawiane na 2 dni minimum. Z reguły po 2-3 dniach odstania zmieniam wodę. Nalewam samą zimną...
Nie dziwię się o pytania - chcecie mi pomóc Smiley Co mnie bardzo cieszy Wink
Wczoraj wieczorem godzina 00 zobaczyłam, że roślinki znowu klapły - za dużo godzin światła ? Od 9 do 00.30...
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 30, 2010, 09:37:54 »

Oświetlenie powinno być włączone maksymalnie 12h u Ciebie jest podajże 15,5 to o wiele za dużo.
Bardzo możliwe, że rośliny "zwijają" się na okres zaciemnienia. Często tak się dzieje z roślonami typu Cabomba, Lmnofilia czy Moczarka

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 30, 2010, 10:45:59 »

To ograniczę czas oświetlenia... 10-22 myślę że powinno być ok...
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 30, 2010, 15:04:52 »

Shocked
Coś tu nie gra bo szyski nic nie powinny robić tylko kolor zmienić wody i krewetki raczej powinny lepiej sie wybarwić ale nic nie powinno zdychać

Nieco się mylisz. Kolor to tylko przy okazji. Przede wszystkim zakwaszają wodę i dostarczają garbników.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 30, 2010, 15:36:07 »

a ile może zakwasić taka szyszka twoim zdaniem
to są ułamki ph wiec raczej tym się niema co przejmować
A garbniki w takiej ilości nie szkodzą rybom żeby pozdychały (przecież nie zrobiła się herbata )

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 30, 2010, 15:45:28 »

A garbniki w takiej ilości nie szkodzą rybom żeby pozdychały (przecież nie zrobiła się herbata )

zależy jak silny bufor ma się w akwarium// czyli jak twardą się ma wodę. Jeśli wodę ma się o KH=1 i GH=1 lub nawet mniej niż te wartości to taka szyszka obniży Ci wartość pH nawet do 5 stopni Wink

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 30, 2010, 16:19:43 »

zależy jak silny bufor ma się w akwarium// czyli jak twardą się ma wodę. Jeśli wodę ma się o KH=1 i GH=1 lub nawet mniej niż te wartości to taka szyszka obniży Ci wartość pH nawet do 5 stopni Wink
czyli według Ciebie jak ktoś ma pH 7,5, i tak niskie twardości, to jedna szyszka zbije pH do 5 (zaokrąglę w górę) Troszeczkę przesadzone.Wpływ szyszek jest nieduży. Są to jak pisał Szakallo ułamki pH. Tu bym problemu nie upatrywał.
Możliwe że w czasie przygotowań szyszki zostały skażone przez "producenta", i są wadliwe (tak jakby).
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 30, 2010, 17:20:09 »

Najprawdopodobniej wina leży faktycznie po wadliwej serii...
 Z tym pH to przesadzłem bo szyszka raczej nie wydziela mocnych kwasów, ale jak się postarasz to szyszką 0,5 ph zbijesz

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 30, 2010, 17:24:14 »

Może to właśnie wadliwa seria...
To jest druga szyszka która tak zrobiła z roślinami i zwierzakami... Z tego samego opakowania.
i właśnie ta szyszka była 2 tygodnie moczona i odlewana była woda by pozbyć się nadmiaru garbników...  Roll Eyes by sprawdzić, czy to nie one tak reagują na rośliny i rybkę..
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: