Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Początek po latach.. i pytania  (Przeczytany 4523 razy)
Nabuch
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Maj 04, 2010, 21:19:03 »

Tą wode to mi chodziło że już w akwarium 2 tygodnie (dojrzewanie).
Co do oświetlenia to ja mam w 25l takie moduły Aquael Econoline 11W (na allegro 37zł za sztuke) fajna sprawa jak dla mnie, chyba że koniecznie chcesz pokrywe.

Ja postanowiłem zrobić własną pokrywę głównie żeby trochę pozbyć się parowania  wody...wiem można łatwiej ale mam małe dzieci i zdecydowałem się już zrobić pokrywę samemu bo pokrycie szybą byłoby chyba trochę ryzykowne.
Obecnie
Lampka gotowa -świeci i chyba będzie w miarę bryzgoszczelna ...

Powiedzmy że nie jest zbyt ładna no ale za 11 zł i trochę gratów znalezionych w garażu chyba nie jest tragicznie. I tak całość będzie pod pokrywą.
Ramka już oblakierowana i czeka na filtr żeby ją dociąć  pod kaskadę. Czekam jeszcze na info od sprzedawcy o wystawaniu kaskady ponad szybkę akwa.Jeszcze się nie zdecydowałem co wezmę... Jak zmieści mi się do wycięcia w pokrywie FZN to chyba jego wezmę.
Góra pokrywy  z blachy inox pokrywająca ramkę już zamówiona u chłopaków z firmy do wygięcia na zaginarce będzie na jutro.

Poza  tym czekam już na część rzeczy z allegro i czekam na informację od sprzedawcy o wymiarach kaskad i cenach i pewnie jutro będą zakupy.
A tak oftopowo
Ropek a Ty jesteś zadowolony z tego swojego FZN-1 . Widziałem Twoje akwa  .Wrzuć jakieś nowe foto jak Ci zaróśł baniak bo jestem ciekawy efektu w w takim małym akwarium . Pozdrawiam Wojtek

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Maj 05, 2010, 00:28:12 »

Lampka spoko, tak jak mówisz będzie pod pokrywą to ważne tylko żeby działało.
Ja w 25l mam FZN-2, jest za duży trochę, ale miałem z innego akwarium, filtr mam juz jakieś 5 lat mial tylko jedną awarie - spalił się silnik, prawdopodobnie zasało jakiś mech albo te zielenice nitkowe i zatrzymało wirnik, poza tym trochę go zaniedbałem. Silnik kupiłem nowy i do teraz śmiga bez problemu. To jest moja jedyna kaskada, także nie mam porównania, ale tak to jestem zadowolony, duża powierzchnia filtracyjna, wkłady można pomieszać, głośność w miarę.
Studiuje dziennie poza domem i do baniaków mam dostęp praktycznie tylko w weekendy, ale postaram sie zaktualizować temat jak złapie trochę czasu.

Nabuch
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Maj 06, 2010, 20:42:12 »

Witajcie,
Zamówiłem rzeczy do akwarium i oczekuję na ich dostawę.Jednak wziąłem tą 300 z powodów mniejszych wymiarów i związanym z tym podcinaniem pokrywy Zostało mi jeszcze do kupienia :
Roślinki ,zestaw nawozów
Bojek
W związku z pierwszym mam pytanie ...co by tu wybrać do mojego akwa. Oświetlenie będzie 11W do 25 L czyli wypadnie coś koło 0,5 W/L . Akwa 25L jest małe więc roślinki nie mogą być jakieś super wysokie i ogólnie posiadać dużych rozmiarów gałązki liście bo będzie to przytłaczające i nieproporcjonalne. Podpowiecie coś odnośnie doboru? Tak wstępnie co przeglądałem na allegro spodobały mi się.
Nurzaniec  Cabomba -rogatek - to dałbym gdzieś do podmaskowania filtru i grzałki o
Microzorium
Wgłębka
Jakieś mchy którym zamaskowałbym kokos(podobno ulubiona kryjówka bojowników) ewentualnie na jakieś kamyczki /korzeń
Phoenix moss
Flame moss

Jeszcze może jakieś trawki chociaż nie wiem czy to już nie przesada w takim małym akwarium

Co myślicie o tych roślinkach . Jak z wymaganiami co do oświetlenia i parametrów wody .Czy będzie potrzebna bimbrownia i ewentualnie jakie nawozy powinienem kupić. Może coś dołożyć/ ująć. Nie widziałem ich na żywo więc ciężko mi powiedzieć co wizualnie będzie pasować do czego. Gdyby ktoś podał mi jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę to w ogóle byłbym szczęśliwy bo jak patrzyłem po allegro to dużo roślin głównie przycinek które nie wiadomo do czego będą się to  nadawać... Tak myślałem żeby na cele roślinno-nawozowe wydać do 35zł? Czy to realne?Pozdrawiam serdecznie Wojtek

A tak na koniec efekt prac przy pokrywie. Wczoraj odebrałem pokrywę z wyginania i okazało się że pomyliłem się w jednym wymiarze Embarrassed Na szczęście dało radę trochę podciąć ją szlifierką tak że weszła w ramkę drewnianą. Teraz jeszcze dziura na kaskadę i przewody + domontować jakoś lampkę  i powinno być w miarę przyzwoicie .Oto zdjęcie
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2010, 22:09:56 wysłane przez Nabuch » Zapisane

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: