Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pułapka na ślimaki  (Przeczytany 13915 razy)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« : Wrzesień 27, 2004, 10:29:12 »

Wczoraj mnie wzięło i prez dwie godziny ręcznie wybierałem ślimaki z akwa 112l ze sporą obsadą roślinną. Po owym polowaniu miałem szklanke pełną zatoczków. Tak sob ie myślę że nie będę całymi latami tak wybierał ślimaków tylko coś z tym zrobie...

Pierwszy mój sposób na slimaki to wypróbowane juz przezemnie liście kapusty. Liść należy najpierw spażyć wodą a następnie umocować kamieniem na dnie akwa najlepiej w miejscu gdzie sypiemy suchy pokarm... po dwóch , trzech godzinaj usuwamy liscie oraz będące na nich ślimaki... mój rekord to około 500 sztuk z jedengo liścia. Skuteczne ale ma wady liście są jednorazowe, nie zawsze są trzeba moczyć sie w wodzie by umocować je na dnie... stąd mój prototyp..

Prototyp pułapki na ślimaki z butelki plastikowej i plastikowego bądź szklanego kieliszka tzw "pięćdziesiątki" Wink
* Butlę plastykową tniemy na pół (litrowa lub większa)
góre odrzucamy
8odmierzamy 4cm od dna butelki i wykonujemy kilka otworów tej wielkości by glonojady i inne ryby nie mogły tam wpłynąć a ślimaki bez przeszkud się zmieściły . u góry 4 cm poniżej krawędi robimy dwa naprzeciwległe otwory do mocowania sznurka , następnie łączymu je sznurkiem (żyłka) , w połowie łączenie przywiązujemy żyłkę główną to za jej pomocą wyjmiemy pułapke z akwa. nie mocząc za bardzo rąk.
* do wysokości dolnych otworów wsypujemy żwir (obciążenie i stabilność) a w środku butelki umieszczamy mały kieliszek na naszą przynętę - będą to gotowane ziemniaki, marchew lub to co ślimaki lubią najbarziej najtańszy granulowany pokarm dla ryb Smiley
* całość od góry zakrywamy kawałkiem rajstopy (uciąć 20cm od końca stopy lub ze środka i z jednej strony zawiązać pupełek Smiley )
Pułapka gotowa , jeśli będziemy łapać na granulki trzeba pamiętać o częstych podmioanach pokarmu.
Pułapka taka nie zastąpi nam bocji ale powina skutecznie ograniczyć ilość ślimaków w akwarium...
Pozdrawiam serdecznie.

112,25
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2004, 15:19:34 »

zaraz zabiore się do robienia tej pułapki :] świetny pomysł  :wink: niby takie banalne ale jednak nikt wcześniej tego nie wymyślił :lol:  Gratuluje pomysłu i chęci!
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2004, 15:55:52 »

jak narazie wychodzi na to że liście są skutecznejsze Smiley  ale ślimaki powoli wchodzą do środka i ani im się śmi wyłazić spowrotem Smiley  hehe co śmiesznejsze pułapka wyłapała mnustwo zywych dafni z p[orannego karmienia i sobie tam teraz poza zasięgiem ryb wesoło pływaja Wink

112,25
szacik
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2004, 17:27:38 »

eeee tam ja kupiłem bocjęi problem znikł no może są pojedyncze (jakimś cudem ocaleje)

proszę się nie śmiać :-l akwa 20 l. z kawałkiem neonki (kochane rybki)  bocja
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2004, 17:33:46 »

W akwarium 20 litrów bocje  :shock:  Człowieku, zlituj się nad nimi i natychmiast je oddaj !!!
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2004, 22:04:27 »

Wracajac do ślimaków ... i pułapki najlepsza jest jednak parzona kapusta i własne ręce Wink

112,25
Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2010, 17:32:55 »

A jak nie chcesz moczyć rąk to sobie ten listek na sznurek przywiąż  Grin

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
dj olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2010, 15:25:02 »

świetny pomysł ja kupiłam bocje a ona za nic nie chciała jeść ślimaków ale po wyczyszczeniu porządnie akwa jest kilka sztuk... ale pułapka na pewno kiedyś mi sie przyda  Cheesy

5 węgorków
4 kiryski
4 sumiki szkliste
1 półdzióbek
2 szczupieńczyki pręgowane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: