Jak dawkujesz nawóz według uznania: na "oko" oceniasz jakiego makro czy mikroelementu brakuje roślinom ?
"Na oko" to dla mnie głowna metoda. Jak napisałem ... jestem naprawdę początkujący, bo przecież 4 lata to niewiele. Przez ten okres nie ustrzegłem się wielu błędów. Mogę wam napisać, że np. pierwsze akwarium to miało być malawi, więc kupiłem BIAŁY GRYS MARMUROWY..... teraz wydaje mi się to śmieszne... później doczytałem, że pyszczki kopią w piasku.... i pomysł z pysiami padł. Ale grys nie mógł się zmarnować, więc poszedł do pierwszego akwarium... kryptokoryna balansea, trochę nurzńca, rogatek i jakieś innne pierdoły, które kupilem na giełdzie. Oczywiście mi się podobało!!! Ale tylko mi!!
Czasami podajesz CO2 ? To znaczy jak często ?
Moje CO2 to butelka PET 1,7L robie zacierek z 1L wody 400g cukru i 10g drożdży... jak przestanie i sobie o tym przypomnę, że zdałoby się nastawić nową... to dopiero myslę o zakpie cukru.... mija tydzień
Jedynym mankamentem tego pięknego akwarium jest zbyt duża ilość stadnych ryb (kardynałki, razbory, neonki, miedzik, kosiarkii) w takim litrażu. To jest baniak na nie więcej niż dwa stadne gatunki. A jaką ilość poszczególnych gatunków posiadasz w swoim zbiorniku ?
Wiem wiem kolego. Przyznam, że poszukuję rybek, które byłyby ładne kolorowe i nie wymagały zabiegów, które zmieniają parametry wody (cos innego niż gupiki)
Ile sztuk? hm za szybko się ruszają, żeby je liczyć.... ale z tego co widzę to kosiarka jest napewno jedna... a pozostałych jest po max 4.
Wiem, że źle, ale cóż.
pozdrawiam
Dzięki za tak liczne pozytywne głosy ws. mojego zbiorniczkach.
Na innych forach odezwały się po jednej i po dwie osoby.