Jeśli założyłem temat w złym miejscu to proszę administratora o przeniesienie go do kategorii Biotopy - Azja
Oczywiście czytałem daną lekturę już wcześniej i muszę przyznać, iż jest interesująca;) Zapomniałem wcześniej dopisać, że najbardziej odpowiadałby mi biotop "czarnych wód" albo "pól ryżowych". Sęk w tym, że zastanawiam się nad innymi, możliwymi obsadami ryb, które mogłyby spokojnie występować razem z prętnikami. Tam są wypisane gatunki ryb, występujących w danym biotopie, ale przecież nie każda może pływać z każdą, prawda?
Z brzanek jedynie jakies małe może być pięciopręga, albo wysmukła. Nie sumatrzaństa, bo gryzie płetwy prętnikom.
Tu sa jeszcze fajne przykłady:
Właśnie chciałem zrobić taką obstawę, ale gdzieś wyczytałem, iż prętniki są bardzo płochliwe, a brzanki pięciopręgie poruszają się dosyć szybko... Czy to na pewno byłby dobry pomysł?
Edytowane:
Przy okazji zapytam, czy to realna obsada...
- prętnik karłowaty 1+2
- brzanka pięciopręga x8
- otosek x3 (tutaj chciałbym zamieścić ryby albo gatunki nierybiaste, które by trzymały się dolnej części akwarium)
...
No i czy ewentualnie można dorzucić coś jeszcze, chociaż zapewne to wątpliwe. Porady mile widziane