Witam.
Zaczynam przygodę z Ameryką. Proszę o porady.
Akwa 214L (netto ok 180L) 120 cm długości
Oświetlenie:
Przód: Osram T8 30W Fluora (chyba 10000k),
Tył: Osram T8 30W Cool Light (chyba 4000k)
Nie zależy mi na szybkim wzroście roślin, nie mam z tym wielkiego doświadczenia.
Flora:
Anubiasy: Nana, Barteri, Lancelata (czy jakoś tak)
Valisneria: Gigantea, Spiralis
Moczarka
Planuje Kabombę
Czy dla takich roślin oświetlenie wystarczy? Moim zdaniem wystaczy - planuję domową bimbrownię... może z czasem podłączę swój galon z winem do akwa
Filtr:
Tetra Tec Ex 1200 - dobry, fajny i awaryjny - jeśli ktoś chciałby kupować cokolwiek z tej firmy, to nie polecam - wiem z pewnego źródła, że fabryka została przeniesiona do chin - srzedawca mi powiedział tak "importerowi bardziej się opłaca wymienić wadliwe produkty na nowe, niż je naprawiać". Wymieniałem już filtr - ciekł, oraz dwa razy grzałke tej firmy
Media filtracyjne - tutaj prosiłbym o sugestie: mam gąbki w większości, do tego ceramika (standard), stary wkład DIY z tanganiki - nie pamiętem minerału, ale on zatwardza wodę, oraz redukuje NO3 - po kilku latach użytkowania na pewno nie zatwardza już wody - dla mnie pełni tylko funkcję siedliska bakterii - czy wymienić to medium? No i Biokulki - sa w standardzie w tym filtrze - zastanawiam się nad wymianą kulek na ceramikę, jednakże ten filtr, z tymi wkładami śmiga mi co nie miara jeśli chodzi o parametry wody.
Fauna - tutaj proszę o poradę.
Wpuściłem 40 Neonów czerwonych i 20 Razbor klinowych. Niektórzy uznają, że to za wiele - ja uważam, że nie. Rybki czują się świetnie, pływają w ławicach i żerują. Chciałbym dodać jakiegoś lekkiego smaczku. Co proponujecie jeśli chodzi o pielęgnice Kakadu lub Ramireza? Które Waszym zdaniem są ładniejsze i łagodniejsze. Proszę o wypowiedzi osób, które miały te ryby, a nie osób, które czytały o nich. Czy te gatunki kopią lub niszczą rośliny? Wydaje mi się, że mógłbym wpuścic 6 sztuk kakadu lub ramireza (oczywiście 2 x harem)- poradźcie które lepiej. Nie zamierzam łączyć tych gatunków po jednym haremie - jeden, albo drugi.
Pozdrawiam.