Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Kolejny temat o świetlówkach ale trudno!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejny temat o świetlówkach ale trudno!!!  (Przeczytany 1772 razy)
Zajec20
Zainteresowany
**

« : Luty 28, 2005, 16:40:09 »

Obecnie mam Philipsa Aquarelle i Osram flore i czas na wymiane tylko chcial bym zeby moje oswietlenie troche sie rozjasniło gdyz to jest zbyt ponure i chcialbym swietlowki ktore by wspomagaly roslinki a druga by wybarwailla rybki. Jaka kombinacje byscie zaproponowali . Pokrywe mam dlugosci 100 cm. Z góry wielkie dzieki
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2005, 19:26:01 »

Proponuję świetlówki typu daylight z serii TLD 9xx lub TLD 8xx (Philips) o temp. barwowej od 5000K do 6500 K (TLD 950, 965, 865) ewentualnie ich Osram`owskie odpowiedniki seria  Lumilux de luxe i Lumilux.

385 l - dyskowce
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2005, 11:05:54 »

Ok tylko ostatnio patrzylem po sklepach i jest mały problem te jażenówki Philipsa sa za długie bo maja po 36W i maja długośc 120cm a 30 W 95 cm nie produkują a te osramowskie odpowiedniki podobnie

Aha i jeszcze jedno jak sprawdzić parametry takich jeżeniówek philipsa albo osrama bo na opakowaniach nic nie ma poza nazwa
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2005, 18:21:04 »

Nie podałeś mocy świetlówek ani ich długości, nie wiedziałem że masz akurat 30W. Niestety nic z serii 8xx i 9xx nie dopasujesz chyba że przerobisz pokrywe. Znalazłem jednak parę innych modeli które bedą pasowały:
1.Master 'TL'D 30W /840 NG (seria Master 'TL'D Super /80
New Generation)
2.Master 'TL'D 30W /865 NG (seria Master 'TL'D Super /80
New Generation)
3. TL-D Aperture TL-D 30W /865 FA30 (seria TL-D Aperture Super 80) - uwaga świetlówka szczelinowa

jak sprawdzić parametry takich jeżeniówek philipsa albo osrama bo na opakowaniach nic nie ma poza nazwa

Najprawdopodobniej są to "zwykłe" świetlowki, maja kiepskie swiatło i raczej nie powinny być stosowane w akwarium. Nie zawsze też na opakowaniu coś pisze czasami trzeba wysunąć świetlówke, na jednym z kańców zawsze jest jakieś oznaczenie, np na serii  9xx (w serii 8xx jest tak samo) wyglada to następująco:
PHILIPS        
TLD 58W/965     CE
Made in Holland  :wink:

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: