Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 30 W na 60 litrów?  (Przeczytany 1407 razy)
iNs88
Zainteresowany
**

« : Marzec 01, 2005, 21:58:31 »

Mam mały dylemat, mianowicie nie wiem czy zwiekszyć moje oświetlenie o kolejną świetlówkę 15 W ? Jak myślicie ? Czy to ma sens? Ja się boje tego, że jak to zrobie to mnie glony zjedzą, ale z drugiej strony może to pomóc moim roślinką (alternantherą). Poradźcie.

Teraz mam:
15 W - Sylavnia Daylightstar
15 W- Flora Glo
pokrywa wyklejona folią.

63l - ogólne
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2005, 01:28:25 »

Tak mniej więcej powinno być. 30 W na 60 litrów.
Gobius
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2005, 10:13:20 »

Jesli chcesz zalozyc akwarium roslinne - to warto byloby sie pokusic o nowa swietloweczke /do kompletu polecalbym PowerGlo/. Musisz jednak w tym momencie zaczac podawac CO2 oraz zwiekszyc ilosc nawozow dolewanych do akwarium. Przy takim 'potraktowaniu' zniam w akwarium jest prawie ze nie mozliwe wystapienie glonow.

Pozdrawiam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2005, 18:34:29 »

Zwiększenie oswietlenia zawsze ma sens (oczywiście do granic rozsądku), sam m-c temu dołożyłem jeszcze jedną swietlówkę i przyniosło to oczekiwany efekt. Należy jednak pamietać o tym o czym pisał Gobius, czyli zacząć podawać CO2, zwiększyć nawożenie i bacznie obserwować rośliny. Przy silnym oswietleniu szybko mogą wystąpić niedobory.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: