Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile napowietrzać?  (Przeczytany 4014 razy)
kecaj
Nowy
*

« : Marzec 02, 2005, 22:56:35 »

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, jak określić. czy napowietrzanie w akwarium jest wystarczające... Filtr napowietrza w moim akwarium ale nie jestem pewny czy ta ilość wystarczy. Wielu akwarystów wkłada dodatkowo głowicę napowietrzającą do zbiornika.Czy to konieczne. Ja mam w 112 l. Fluvala 204 i wciąż mam obawy czy ta ilość napowietrzania wystarczy rybom. Proszę o głosy w tej sprawie..To wbrew pozorom nie jest błahy temat.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2005, 23:46:16 »

Cytat: kecaj
Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, jak określić. czy napowietrzanie w akwarium jest wystarczające...

Moze nie tyle napowietrzanie co zawartość tlenu.
Jeśli ryby nie przebywają w pobliżu lustra wody i nie łapią powietrza z nad (wykluczając gatunki które są do tego przystosowane) to jest wystarczająca. Najszybciej można to zaobserwować rano, chociaż przy niewłaściwej pielęgnacji takze i w dzień.

Wielu akwarystów wkłada dodatkowo głowicę napowietrzającą do zbiornika.Czy to konieczne.

Z tych co ja znam to raczej niewielu to robi, bynajmniej w dzień. W nocy to co innego, ale i tak nie w ten sposób. To czy jest to konieczne musisz sam zobaczyć. W zbiorniku ze słabo rosnącymi roślinami i/lub przerybionym dodatkowe napowietrzanie może być niezbędne 24/dobe.

Ja swoje akwarium (lekko przerybione) napowietrzam tylko w nocy tj. od 23.00 do 11.00 przez 2 godziny co pół godziny i to nie ze względu na brak tlenu a nadmiar CO2.

385 l - dyskowce
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2005, 15:28:33 »

ja mam 112 litrowe dyfuzor dość dużo roslinnosci wyposażenie takie jak w opisie i nie włzcam wcale napowietrzania

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2005, 22:44:36 »

u mnie rolę jedynego napowietrzacza pełni kaskada FZN1 AquaEla... czasem włączam pompkę z kamieniem napowietrzającym ale to tylko dla efektu - bez niego też jest wszystko  :good!:  mimo podawania CO2 z bimbrowni. dodam, że mam sporo roślinności.

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: