Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy nie za dużo CO2 ?  (Przeczytany 3643 razy)
petro.c
Nowy
*

« : Marzec 07, 2005, 11:47:01 »

mam akwarium 55 l i od wczoraj działa u mnie bimbrownia .
Ujście z bimbrowni podłączone jest do filtra wewnętrznego i turbina rozbija gaz przez co uważam dobrze miesza się z wodą.
problem polega na tym ,że tego co2 w początkowej fazie reakcji wyzwala się bardzo dużo i boję się czy nie zaszkodzi to rybom.
oprócz tego cały czas napowietrzam akwarium 24h.
zacier zrobiłem z dwóch szklanek cukru ok. 1/3 kostki drożdzy (małej kostki) i czterech szklanek wody.
Może ktoś ma podobne akwarium i wie jak prawidłowo dobrać zacier aby parametry wody się nie zmieniły
Dzięki

P.C.
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2005, 13:20:42 »

Nie podlaczaj wyjscia bimbrowni bezposrenio do filtra. Najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie dzwonu np. z zatyczki po dezoorancie i umieszczenie go tuz nad filtrem tak aby zasysal on sam c02. Rozwiazanie przedstawione przez ciebie moze spowodowac zassanie zacieru do akwarium i tym zamym zatrucie ryb. Jezeli stosujesz napowietrzanie osobno to nie uwazam aby co2 moglo zaszkodzic.

Setka po starcie
petro.c
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2005, 13:36:22 »

chyba nie ma możliwości zassania zacieru przez filtr , gdyż ujście z bimbrowni wprowadzone jest z boku prawie przy spodzie filtra i to co samoczynnie wpadnie do filtra jest rozbijane , a poza tym bimbrownia składa się z dwóch butelek gdzie druga stanowi rodzaj filtra (butla z wodą0
dzieki za podpowiedź

P.C.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2005, 15:21:09 »

oprócz tego cały czas napowietrzam akwarium 24h.

napowietrzanie akwa i podawanie CO2 jednoczesnie jest calkowicie bez sensu! przez to CO2 szybciej ulatnia się to atmosfery i roślinki nawet nie poczują, że coś sie zmieniło...
zresztą podłączenie bąbelków do filtra też jest dziwne - to że bąbelki zostaną rozbite na małe banieczki przez głowicę to wcale nie znaczy że zdąza sie rozpuscic w wodzie zanim sie ulotnią Smiley

Może ktoś ma podobne akwarium i wie jak prawidłowo dobrać zacier aby parametry wody się nie zmieniły

nie da się podawać CO2 bez zmiany parametrów wody... poziom pH obiży się tak czy inaczej. ile gramów drozdzy dales do zacieru?? optimum to ok 10g
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2005, 23:38:53 »

Żeby coś doradzić musze znać chociaz 2 parametry wody, podaj wartości TWW (twardość węglanowa) i pH.

385 l - dyskowce
petro.c
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2005, 12:08:37 »

Po kilku dniach obserwacji mogę już wyciągnąć wnioski:
- moim rybą nic się nie dzieje , nawet po nocy gdzie nie przerywam         nawożenia CO2
- myślę , że rośliną też to pomaga , gdyż widać gołym okiem jak ulatują bąbelki (chyba powietrza) z liści
Zobaczymy jak będzie to się sprawdzało na dłuższą metę
Dziękuję za podpowiedzi.

P.C.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: