Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgnicowate 60l  (Przeczytany 1417 razy)
walthemar
Nowy
*

« : Wrzesień 28, 2010, 16:39:26 »

Witam, wątków mnóstwo jednak nic dla siebie nie znalazłem.
Posiadam baniaczek dł.x szer. x wys.  60 x 30 x 35 = 63 l.
Chciałbym w nim mieć pielęgnice lub muszlowce. Podłoże oczywiście piasek do tego skałki wapienne ułożone w kryjówki, raczej bez roślinności a jak już to jedna kryptokoryna, bez strukturalnego tła. W przypadku muszlowców oczywiście muszle winniczka.
Proszę o konkretne rozwiązania co do rodzaju i ilości obsady. Preferuję raczej jeden gatunek w akwarium.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2010, 16:58:01 wysłane przez walthemar » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2010, 19:44:28 »

jeśli muszlowce to np. neolamprologus multifasciatus i wystrój tak jak pisałeś, btw kryptokoryna to roślina azjatycka jeśli miałby być biotop weź to pod uwagę, z ameryki masz dużo pielęgniczek z najbardziej popularnych ramirezy, borelki - wiadomo wystrój bańki już inny niż w I-szym przypadku.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 29, 2010, 08:25:55 »

tak, muszlowiec neolamprologus multifasciatus się nadaje, można go hodować w haremie. inną opcją jest muszlowiec krótki Neolamprologus brevis lub muszlowiec wielkooki Lamprologus ocellatus , trzymamy je parami.
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2010, 10:15:19 »

dziękuję za odpowiedzi. po tym co wczoraj studiowałem doszedłem do wniosku że zagoszczą u mnie muszlowce neolamprologus multifasciatus. dlaczego ?? podobają mi się ?? też Smiley ale jak to w większości przypadków po prostu mogę je kupić. co prawda będę musiał zrobić ok 100 km w dwie strony do stolicy mojego województwa ale mówi się trudno.
nikt nie mówił że akwarystyka to spokojne i normalne hobby.
moje wielopręgie będę miał parkę ale... nigdzie oprócz wielkości i samiec ma chyba dłuższą płetwę grzbietową nie doczytałem jak rozróżnić samca od samicy. i w tym temacie proszę o pomoc czy dobrze wyczytałem i czy są jeszcze jakieś inne cechy pozwalające rozróżnić płeć u moich przyszłych podopiecznych.
pozdrawiam waldek
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 29, 2010, 21:10:44 »

no 100 km w dwie strony to jeszcze ujdzie, btw płci to z tego co kojarzę co czytałem to tak jak piszesz - nie miałem tych rybci i nie dam Ci żadnych wskazówek w tym względzie niestesty, aha znajdź wątek szymonw on pamiętał, że miał fajny baniak z multikami właśnie

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: