Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dzem3 - 300 L - Towarzyskie  (Przeczytany 3064 razy)
dzem3
Nowy
*

« : Wrzesień 27, 2010, 21:19:38 »

Zbiornik zalany 11-09-2010

Zbiornik:  300l (120x50x50)
Oświetlenie: 60W T8 Philips 2x30W
Filtracja: JBL Filtr zewnętrzny Cristalprofi e900
Ogrzewanie:  GRZAŁKA AQUAEL 300W
Napowietrzanie: NAPOWIETRZACZ APR-300 - Producent: Aquael
Podmiany: 25% tygodniowo , odstanej kranówki 48h
Podłoże: AQUA ZOO ŻWIR CZARNY DROBNY (2,0-4,0MM), piach rzeczny
Dekoracje: korzenie,kokosy

Akwarium zamieszkują:

1X p.pauzia
1+2 p.kakadu
4x p.boliwijskie
15x nenon inesia
4x glonojad syjamski

Docelowo zamieszkają jeszcze
1x papuzia, skalary i para pielęgnic Eliotte

Dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają zbiornik po zalaniu i zasadzeniu roślin
1.
2.
na kolejnych 3 zdjęciach akwarium już zarybione widać na nim papuzią, neonki i pielęgniczki boliwijske
3.
4.
na ostatnim można zauważyć jeszcze pielęgniczki kakadu i glonojada syjamskiego
5.

Co myślicie na temat zdjęć i w ogóle proszę o opinie.??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2010, 09:39:30 wysłane przez dzem3 » Zapisane
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2010, 22:00:21 »

Na mnie ogólnie robi dobre wrażenie z jednym wyjątkiem - nie podobają mi się bąbelki, zwłaszcza z listwy. Dla mnie to zbyt nienaturalne ale to TOBIE się ma podobać. Bardzo podoba mi się aranżacja całości - jak roślinki się rozrosną powinno być super Wink. Co do obsady - mam nadzieję, że podpowiedzą Ci bardziej doświadczeni ale pewnie będziesz musiał uzupełnić opis o całą masę różnych parametrów  Wink.
PS
dobrze, że zmieniłeś to tło  Grin

powodzenia
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2010, 22:04:51 »

Eleocharis powinienes rozsadzic a nie wpychać tak w kępach w żwir. Z resztą juz widac ze czesc sadzonek gnije w takim scisku. Fioletowa roslinka na srodku to chyba lądowy hemigraphis, mogę sie mylic ale lepiej to sprawdz bo jesli tak jest to bedzie gnił pod wodą.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2010, 22:38:09 »

Fajne tło. Akwa trochę jeszcze zbyt puste..jeśli chodzi o rośliny.
A dlaczego chcesz tylko jedną papuzią dokupić? Ich się w parach nie trzyma..chociaż...jak Ci się uda będzie samiec i samica które się sobie spodobają to może faktycznie będzie ok...w innym wypadku zdominowany osobnik może mieć średnio wesoło...a jak jest kilka sztuk to przepychanki rozkładają się na kilka osobników.
Te bąbelki powietrza nie fajne są.  A skalary z papuzimi to moim zdaniem może być spory błąd, bo papuzie nie lubią się dzielić przestrzenią z innymi dużymi rybami. Póki co papużkę masz malutką, ale sam zobaczysz jak szybko wyrośnie i zdominuje Ci akwa.

dzem3
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2010, 04:22:35 »

Co do bąbelków to pompa napowietrzająca nie chodzi cały czas tylko przez jakieś 2-3 godziny dziennie.

Roślin mało ale to chwilowo bo jak się porozrastają to na pewno będzie to wyglądało inaczej. Poluję na kryptokoryne ale nigdzie nie mogę dostać tej roślinki. Mieszkam w Chełmie i w żadnym zoologicznym nie mają tej roślinki nawet w Lublinie byłem w wielu sklepach ale też nie udało mi się kupić  Sad

Eleocharis powinienes rozsadzic a nie wpychać tak w kępach w żwir. Z resztą juz widac ze czesc sadzonek gnije w takim scisku. Fioletowa roslinka na srodku to chyba lądowy hemigraphis, mogę sie mylic ale lepiej to sprawdz bo jesli tak jest to bedzie gnił pod wodą.

Powiem że mylisz się rośnie bardzo ładnie taka po prostu została kupiona może zrobiłem błąd że dokładnie nie oczyściłem ale w tej chwili jest już podcięta i zaczyna od nowa wyrastać.

No nie ta roślinka ta wygląda całkiem inaczej jak ta którą wymieniłeś. Ta rośnie bardzo ładnie i już nowe liście wypuszcza od jakiegoś czasu

Fajne tło. Akwa trochę jeszcze zbyt puste..jeśli chodzi o rośliny.
A dlaczego chcesz tylko jedną papuzią dokupić? Ich się w parach nie trzyma..chociaż...jak Ci się uda będzie samiec i samica które się sobie spodobają to może faktycznie będzie ok...w innym wypadku zdominowany osobnik może mieć średnio wesoło...a jak jest kilka sztuk to przepychanki rozkładają się na kilka osobników.
A skalary z papuzimi to moim zdaniem może być spory błąd, bo papuzie nie lubią się dzielić przestrzenią z innymi dużymi rybami. Póki co papużkę masz malutką, ale sam zobaczysz jak szybko wyrośnie i zdominuje Ci akwa.

Papuzia to już zdominowała cały zbiornik nie wiem co zrobić aby temu zapobiec (myślałem nawet o oddaniu jej) . Zjadła mi 4 Neony i zamęczyła samca Kakadu a teraz poluje na Pielęgniczki Boliwijskie  Undecided Może ktoś coś poradzi co zrobić aby sytuacja się zmieniła Huh
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2010, 18:51:50 wysłane przez dzem3 » Zapisane
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2010, 06:42:41 »

Poluję na kryptokoryne ale nigdzie nie mogę dostać tej roślinki. Mieszkam w Chełmie i w rzadnym zoologicznym nie mają tej roślinki nawet w Lublinie byłem w wielu sklepach ale też nie udało mi się kupić 

Chcesz troszke - mam ciut za dużo - do oddania dwie małe sadzonki i jedna duża.
Moge wymienić na Valisnerie jak masz możliwość zdobyć.
Tu masz link do mojego zbiornika z kryptokoryną ( o ile o ten rodzaj Ci chodzi)
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/pietach-300-litrowe-malawi/

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2010, 08:45:06 »

Dostosuj proszę temat do regulaminu działu Nasze akwaria.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2010, 08:54:45 »

A to tło, które jest na ostatnich fotkach to przypuszczam jest zewnętrzne. Jeśli tak to daj namiar gdzie takie można dostać.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2010, 10:25:50 »

Papuzia to już zdominowała cały zbiornik nie wiem co zrobić aby temu zapobiec (myślałem nawet o oddaniu jej) . Zjadła mi 4 Neony i zamęczyła samca Kakadu a teraz poluje na Pielęgniczki Boliwijskie  Undecided Może ktoś coś poradzi co zrobić aby sytuacja się zmieniła Huh

Dziwne, bo ta Twoja papużka wygląda w tym akwa na nie większą niż 10cm. Moje były wielkości już około 17cm i to w ilości 6 sztuk przez dłuższy czas a nie stanowiły za bardzo zagrożenia dla innych rybek. Miałam też z nimi parkę Ramirezek i Gupiki. Gupiki, owszem, czasami jakieś znikały, choć sama nie widziałam ataków ani zaczepiania, ale Ramrezki były zupełnie ignorowane.
Papuzie mają to do siebie że lubią się przeganiać, ale wzajemnie we własnym gatunku...może u Ciebie ona gania inne rybki właśnie dlatego, że nie ma towarzystwa "swoich".  Niestety, faktem jest że większość ryb w towarzystwie papuzich się nie może zrelaksować, muszą być czujne. U mnie kirysy pływały pod pyskami papuzich i były nietykalne oraz zbrojniki....a reszta rybek odprężyła się dopiero po sprzedaniu papuzich...teraz wszystkie widuję przy śniadaniu w jednym miejscu(widać na fotkach w moim wątku)...wcześniej nawet już zapomniałam że mam tyle rybek Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 30, 2010, 14:41:16 »

Masz nieustabilizowane akwarium i juz je zarybiłes mocno brudzącymi rybkami i stąd twój wątek o mętnej wodzie Wink
Z zarybianiem sie czeka przynajmniej miesiąc by się ustrzec przed podobnymi zakwitami. Myslę że to pierwotniaki się namnozyły, zwiększ ruch wody i zaciemnij akwarium na 3 dni, nie podawaj tez w tym czasie pokarmu. Objawy powinny ustąpić
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: