Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Białe kropki, rybki leżą na kamykach, POMOCY!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Białe kropki, rybki leżą na kamykach, POMOCY!!!  (Przeczytany 4650 razy)
aszek
Nowy
*

akwa 45l, molinezje, mieczyki, glonuś

« : Wrzesień 30, 2010, 14:06:25 »

Witajcie
Jestem początkującą akwarystką, mam te same rybki od 8 miesięcy: parka molinezji, parka mieczyków, jedno młode mieczyk. Ostatnio kupiłam glonojada, który zdechł po 2 dniach, teraz rybki mają jakieś białe kropki na całym ciele i pokładaja się na kamieniach. Jedzą normalnie ale są albo nerwowe albo osowiałe. Jak im pomóc??? Co to może być??? POMÓŻCIE!!!

asz
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2010, 14:15:50 »

Z opisu wygląda mi to na ospę. Przydałyby się jakieś fotki.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
aszek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2010, 15:23:44 »

póki co z fotkami nie da rady Sad
mogę to opisać jako białe, małe kropeczki, dość gęsto rozsiane, nie są to "plamy czy place"
są na to jakieś leki? w normalnym zoologiku można kupić?
i jeszcze raz Ci dziękuję  Roll Eyes
może jednak tutaj cos zobaczysz http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e408491d62797bd4.html , na jednej z molinezji widać, niewyraźnie niestety
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2010, 15:35:59 wysłane przez aszek » Zapisane

asz
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2010, 15:39:06 »

Są leki. Wpisz w google "ospa rybia' i znajdziesz metody leczenia. Najpierw trzeba zdiagnozować na pewno co się dzieje z Twoimi rybami. Niestety jakość zdjęcia jest kiepska.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
aszek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2010, 17:07:54 »

Są leki. Wpisz w google "ospa rybia' i znajdziesz metody leczenia. Najpierw trzeba zdiagnozować na pewno co się dzieje z Twoimi rybami. Niestety jakość zdjęcia jest kiepska.
Zrobiłam jak mówiłeś, to na bank ospa, widziałam zdjęcia chorych na to ryb w necie, właśnie wróciłam z zoologika, kupiłam lek-zieleń tylko mam mały problem... mówią żeby wyłączyć filtrację a mocno napowietrzać u mnie się tak nie da, mój filt jednocześnie filtruje i napowietrza :/ dziś wlałam tewgo 5ml (10ml na 100l wody, ja mam akwa 45l), jutro doleję 2,5ml, sobotę też 2,5ml, niedzielę podmienię 1/3 wody, w poniedziałek dam im odpocząć, wtorek, środa, czwartek i piątek po 2,5ml i sobota podmiana wody

taką kurację znalazłam w necie
CO WY NA TO???
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2010, 17:10:51 wysłane przez aszek » Zapisane

asz
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2010, 18:08:34 »

mówią żeby wyłączyć filtrację a mocno napowietrzać u mnie się tak nie da
W żadnym wypadku nie wyłączaj filtracji, na czas kuracji postaraj się podnieść temperaturę wody do ok. 28 - 30 st. C, dawkowanie według zaleceń producenta na opakowaniu.
aszek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2010, 18:35:10 »

co do dawkowania... " stosuje się 10ml na 100l wody, po tygodniu należy dodać poławę dawki" i to tyle? jak to rozumieć? jednorazowa kąpiel? a podmiany wody? czytałam, że lećzenie trwa min 9 dni a powinno nawet miesiąc. Gubię się w tym już :/ nie chcę stracić tych rybek Sad

asz
marlus6
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2010, 18:19:29 »

Najpierw 10 ml na 100ml po 3 dniach podmiana ok 20% wody i dajesz leku 5ml na 100ml po trzech kolejnych dniach znow podmieniasz wode i znow 5 ml/100ml i i z jeszcze raz. Choroba powinna ustapic lecz jesli nie to dalej powtarzasz procedure. Temperature podwyz do 28-30 st.C. Życze rybkom powrotu do zdrowia  papa

A i masz za duze rybki do tak malego akwa :/
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2010, 18:23:02 wysłane przez marlus6 » Zapisane

Marlus6
aszek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2010, 20:13:16 »

dziękuję, oby się udało... a, że za duże to juz wiem, ale póki co nie zmienię tego, nie mogę ich "wymienić" przecież na inne Wink

asz
aszek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 03, 2010, 15:06:45 »

rybki zdrowieją Smiley wiecie może kiedy mogę dokupić nową rybkę? ile musi trwać kwarantanna?

asz
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Październik 03, 2010, 15:29:47 »

rybki zdrowieją Smiley wiecie może kiedy mogę dokupić nową rybkę? ile musi trwać kwarantanna?
Zważając na zbyt duże ryby w za małym zbiorniku, dokupowanie rybek w tym wypadku nie jest wogóle zalecane. Nie chcesz wymieniać rybek - wymień zbiornik.
Ostatecznie posłuż się taką metodą: póki woda jest czysta jak kryształ to dokupuj ryby. Nie zapewnisz w ten sposób "komfortu" rybom, ale przynajmniej ich nie potrujesz dokupując. W twoim wątku widać, ze woda taka znowu krystaliczna nie jest.
P. R.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 15:32:29 wysłane przez rodia » Zapisane
aszek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 11, 2010, 12:11:08 »

rybki zdrowe! 12 dni leczenia i jest ok, a co do wody... jest coraz ładniejsza, niedługo w swoim wątku wstawię nowe fotki

asz
SENSEI-BUSHIDO
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 22, 2010, 20:47:29 »

Witaj to z pewnościa masz Ospe rybią najlepiej jak zakupisz specjalny preparat z firmy: Tropical. Mi pomógl stosowałem go zgodnie z tym co pisalo na etykiecie i rybki wyleczyłem. Smiley

pozdr. bushido
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 22, 2010, 20:52:48 »

rybki zdrowe! 12 dni leczenia i jest ok
Witaj to z pewnościa masz Ospe rybią najlepiej jak zakupisz specjalny preparat z firmy: Tropical. Mi pomógl stosowałem go zgodnie z tym co pisalo na etykiecie i rybki wyleczyłem. Smiley

pozdr. bushido

Przecież aszek napisał, że wyleczył już swoje rybki...    Tongue

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: