Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory kirysek!  (Przeczytany 1802 razy)
katka1985
Nowy
*

« : Październik 30, 2010, 16:00:15 »

Witam,moj kirysek pstry od 3 dni lezy na dnie akwarium,nie je nic,rzadko sie rusza,jezeli tracnie go inna ryba to wtedy przeplywa w inne miejsce i znowu lezy,czasem podlatuje do tafli wody i potem opada na dno,poza tym czesto zachowuje sie jak banka mydlana,unosi go do gory i ciezko mu wrocic na dno,gdy wypusci babelki powietrza wtedy dopiero osiada na dół.Co to moze byc?Szkoda mi go bo 3 dni sie meczy.Wczesniej byl ruchliwą,zdrową rybka.Byl najzywszy z wszystkich kiryskow,ale najmniejszy od kupna.
Mam akwarium 115 litrow,7 nenow czerwonych,6 czarnych,5 kiryskow pstrych,2 danio zebra,10 mlodych gupiczkow i 2 dorosle.
Filtr wewnetrzny Fluval U seria 3 stopniowy,grzalka fluval z termostatem,powietrznik,na dnie kamyczki,korzenie i 3 roslinki zywe.Dwie lampy w pokrywie sun glo i aqua glo,temperatura wody 26 stopni.
Podmieniam 20 procent wody odsysajac syfy z dna odmulaczem co 2 tygodnie.Akwarium mam 2 miesiace.Na poczatku przy zakladaniu wlewalam stopniowo buteleczke nutrafinu cycle i nutrafinu aqua plus,tak mi polecieli w sklepie zoologicznym.
Pokarm rozne rodzaje platkowy i tabletki dla kiryskow.
Proszę o pomoc,na co moze byc chory moj kirysek i jak moge mu pomoc ewentualnie.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2010, 16:03:15 wysłane przez katka1985 » Zapisane
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2010, 16:04:17 »

Nie znam się za bardzo na chorobach itp, ale z mojego małego doświadczenia wnioskuje, że może się przejadł zbytnio ? Podobnie miałem z bojownikami, czasami nawet po bardzo małej ilości pokarmu bojuś leżał przy tafli wody jak zwłoki, po kilku dniach mu przechodziło Smiley
Jeśli masz jakiś szpital to umieść tam rybę, i może podnieś temp. na około 28 stopni Smiley
W razie czego czekaj na porady, innych, bardziej doświadczonych użytkowników Smiley
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2010, 22:53:39 »

Trudno stwierdzić jednoznacznie, może to być zapalenie pęcherza pławnego, lub otłuszczenie narządów wewnętrznych.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: