Sebastian dzięki za informacje....
Za mało informacji podajesz żeby można było coś ustalić, jaka odsada, jak często karmisz, podłoże itp.
Nie mniej dotarłem do twojego zbiornika w galerii i jeśli dobrze rozumie nazwę "kulki GT" = kulki gliniano torfowe to zapewne one są przyczyną wysokiej zawartości fosforanów.
Niestety link jest jakoś mało widoczny dla pewności postaram się wyedytować link w pierwszym poście .Tak kulki GT to kulki gliniano torfowe . Dostałem je w prezencie od chłopaka od którego wcześniej kupowałem krewetki i niestety nie miałem pojęcia jaki mogą mieć skład.
Na początek wyciągnij te kulki i nie szalej z podmianami, przy najbliższej wymień 30% a na drugi dzień sprawdź PO4.
Zawsze też warto sprawdzić wskazanie testu na czystej wodzie (ro czy nawet kranowej - po odstaniu), zwłaszcza gdy zaczyna brakować skali porównawczej Wink.
Postaram się je odszukać chociaż to nie będzie łatwo bo są zakopane losowo pod korzeniami roślinek ... całe szczęście że nie zrobiłem tak jak sporo osób robi tj nie zakopałem ich w złożu ziemi pod siatką... Tak to może obejdzie się bez restartu...
Zawsze też warto sprawdzić wskazanie testu na czystej wodzie (ro czy nawet kranowej - po odstaniu), zwłaszcza gdy zaczyna brakować skali porównawczej Wink.
Sprawdziłem już wcześniej i wodociągowa miała fosforany na poziomie 0
Co do nawożenia, łatwiej i precyzyjniej jest dawkować nawozy w płynie, a nie w jakiś kulkach.
A bo się człowiek naogląda głupot na forum
Oczywiście gdzieś widziałem opis jak zakładać akwarium na ziemi ogrodowej i autor właśnie ułożył ładnie kuleczki w złożu ziemi pod żwirkiem... No a później skutki są jakie są. Chociaż oczywiście ziemi też nie można wykluczyć. A ja głupi się dziwiłem że jakoś mi glon tak zaczął zasuwać w mojej starej 25 ... a kulek było ...hoho . W 63 też nie mogę narzekać...gdybym mógł sprzedawać glon na allegro to zbiłbym fortunę. Tak jeszcze pobocznie się zapytam a ile czasu taka kulka może się rozkładać w akwarium i uwalniać różne ciekawe związki ? Pozdrawiam ...