Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aquael FS-100  (Przeczytany 4867 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Październik 27, 2010, 20:26:33 »

Zna ktoś tej filtr?
Zastanawiam się czy dałby radę jako biolog w całości zasypany ceramiką w akwarium 100x40x40 bez roślin, wspomagany mocnym filtrem mechanicznym (między 700 a 1000l/h).
Fajnie byłoby poznać opinie osoby która w/w filtr zna.

Pozdrawiam.

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1 : Październik 28, 2010, 08:21:59 »

elo wiem, że czekasz na opinie właścicieli tego filtra ja szukałem o nim kiedyś i ciężko coś znaleźć podoba mi się w nim możliwość umieszczenia grzałki dowiedziałem się, że jest cichy ale w końcu dałem sobie spokój bo stwierdziłem, że szkoda wsadzać coś takiego zajmującego miejsce w akwarium pozdrawiam

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Październik 28, 2010, 20:10:35 »

elo wiem, że czekasz na opinie właścicieli tego filtra ja szukałem o nim kiedyś i ciężko coś znaleźć podoba mi się w nim możliwość umieszczenia grzałki dowiedziałem się, że jest cichy ale w końcu dałem sobie spokój bo stwierdziłem, że szkoda wsadzać coś takiego zajmującego miejsce w akwarium pozdrawiam
Wiem, wiem.
Sam szukałem opinii i nie znalazłem.
Z zewnętrznym filtrem będzie kłopot więc zainteresowałem się właśnie tym Aquaelem.

No dalej ludzie, jak myślicie, da rade z filtracją biologiczna w baniaku 100x40x40?

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2010, 20:37:45 »

A nie lepiej JBL i100 - masz tu media kasetowe jakie sobie tylko zażyczysz i masz możliwość zamontowania go w rogu. Ten aquael wygląda jak wielka kaseta video
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2010, 20:39:52 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2010, 20:56:32 »

Ja bym polecał raczej serię Eheim Biopower -> http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_35205_ehen

Niestety nie są tanie (choć tańsze od przytaczanego wyżej JBLa), ale są bardzo praktyczne i skuteczne.

Pozdrawiam,
Tomek
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Październik 28, 2010, 21:05:14 »

A nie lepiej JBL i100 - masz tu media kasetowe jakie sobie tylko zażyczysz i masz możliwość zamontowania go w rogu. Ten aquael wygląda jak wielka kaseta video

Myślałem o nim ale cena...
Filtr wewnętrzny a cholernie rogi.

Ja bym polecał raczej serię Eheim Biopower -> http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_35205_ehen
Niestety nie są tanie (choć tańsze od przytaczanego wyżej JBLa), ale są bardzo praktyczne i skuteczne.

O Eheimie też myślałem.
Największy Eheim z tej serii jest zdecydowanie tańszy od tego JBL'a.

O aquaelu myslalem ze względu na pojemnosć.

Tak jak pisałem wcześniej, miałby to być typowy biolog.
Filtracja mechaniczna to inny filtr wewnętrzny o wiekszym przepływie.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 28, 2010, 21:37:28 »

Ja mam najmniejszego Biopowera, czyli 160, ma jedną sekcję na gąbkę i jedną na ceramikę, 200 ma 2 sekcje na ceramikę i jedną na gąbkę. Problem w tym, że do akwarium 40cm wysokości wejdzie IMHO max. 3 sekcje czyli Biopower 200 i to na ścisk, zakładając jakieś 5-8 cm podłoża.

Tak się prezentowała 160 w akwarium o wysokości 36cm:

Jak widać, nie przytłacza.

Pozdrawiam,
Tomek
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2010, 11:53:20 »

poszperałem bardziej i zauważyłem,że pojemność mediów po rozmiarze filtra Aquael FS-100 wygląda bardzo skromnie

http://www.upload.ee/image/55092/Biofilter_02.jpg

http://tiny.pl/hwtk6
duża puszka z niewykorzystanym miejscem takie mam zdanie
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2010, 11:56:48 wysłane przez Tal » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Październik 29, 2010, 20:41:21 »

poszperałem bardziej i zauważyłem,że pojemność mediów po rozmiarze filtra Aquael FS-100 wygląda bardzo skromnie
Dziękuje Tal za znalezienie podanych przez Ciebie info.
Wiesz, ja raczej myślałem o wywaleniu tych koszyczków i całe to miejsce, razem z miejscem na grzałkę, zasypać ceramiką.
Z zewnątrz umieścić coś na zasadzie prefiltra np. coś w rodzaju pończochy.
Tak jak pisałem w którymś poście wyżej, miałby to być tylko mechanik.
Obawiam się też, że po zasypaniu całego filtra ceramiką z przepływu 400l/h niewiele zostanie.

A co myślicie panowie o tych filtrach:
Ferplast Blumodular 2
tetra easy crystal 600
?
Oczywiście też jako biolog.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 29, 2010, 21:10:37 »

tetra easy crystal 600
?

Z akwarium Tetry dostałem Easy Crystal 250 i nie polecam, nieosłonięta pompa jest na dole i zapycha się regularnie nawet w małym akwarium, a żeby ją oczyścić trzeba wyciągnąć i rozkręcić filtr. Nie sądzę aby w 600 było jakieś lepsze rozwiązanie.

Tak nawiasem, to być może za 2 tygodnie będę przechodził na kubełek w akwarium w którym mam Biopower 160 i wtedy pójdzie na sprzedaż.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2010, 21:12:34 wysłane przez tmaciak » Zapisane

Pozdrawiam,
Tomek
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Październik 29, 2010, 21:22:43 »

Tak nawiasem, to być może za 2 tygodnie będę przechodził na kubełek w akwarium w którym mam Biopower 160 i wtedy pójdzie na sprzedaż.
Daj znać na prv ile chciałbyś za ehima.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Listopad 07, 2010, 11:12:58 »

Odświeżając troszkę temat.
Wczoraj łopatologicznie poznałem aquaela fs-100.
Przyznam, że filtr miło mnie zaskoczył.
Oczywiście, standardowe koszyczki ktore sa na wyposażeniu filtra to bzdura. Mozna było zrobić dłuższe koszyczki. Sposób zaprezentowany przez aquaela jest bez sensu. Słyszałem, że firma wycofała w/w filtr ze sprzedaży. Może doszli do wniosku, że można to zrobić lepiej?
W każdym razie, po wyjęciu koszyczków miejsca w środku jest naprawdę sporo i myślę, że przy zasypaniu tego miejsca ceramiką i zastosowaniu zewnętrznego prefiltra, filtr jako biolog da rade w nawet większych baniakach niż wskazane przeze mnie 160l.
Dodatkowo, ceramike można wsypać w miejsce grzałki, ewentualnie w to miejsce włożyć gąbke i przy czyszczeniu filtra tylko tą gąbke wyjmować bez konieczności demontażu całej konstrukcji.

Bardzo szkoda, że tak mało informacji w sieci na temat tego aquaela, jeszcze większa szkoda, że tyle miejsca w filtrze jest tak źle wykorzystane.

Pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: