maciek333_13
Nowy
|
|
« : Listopad 14, 2010, 21:15:10 » |
|
Cześć,
Przymierzam się właśnie do wymiany świetlówek w moim akwarium. Potrzebuje porady co kupić. Akwarium jest średnio obsadzone roślinami ale stale ich przybywa i mam nadzieje,że kiedyś będzie typowo roślinnym zbiornikiem. Problemem, który co jakiś czas występuje to ataki glonów (ostatnio nitkowce). W pokrywie aluminiowej mam zamontowana standardowe świetlówki Polamp. Czy mogę prosić Was o pomoc. Zależy mi na dobrym wzroście roślin i ograniczeniu liczby glonów.
dzięki,
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2010, 21:22:59 » |
|
To zalezy na co Cie stac ...? Niestety jest to problem wielu akwarystow i jest to jedyne kryterium . Polecam : Dennrle=trocal lub JBL
|
|
|
|
|
|
|
maciek333_13
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2010, 21:28:04 » |
|
Powiedzmy, że cena do 80 zł za sztukę. Szczególnie drażnią mnie te glony więc jeżeli świetlówka może mi pomóc w tej walce to chętnie z takiej skorzystam.
|
|
|
|
|
|
|
scalare
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2010, 21:29:49 » |
|
Podpinam się pod wątek, bo spaliła mi sie świetlówka tzn chyba spaliła. Bo teraz swieci ciemnym różowym światłem. Problem jeszcze mam taki , że mam świetlówki T8 z tych o większej średnicy(czyli te starsze). w wiekszosci sklepów zoologicznych u mnie ,mają T5 lub T8 ale o tej mniejszej średnicy świetlówki. I chcą mi je wepchnąć wmawiając mi że pasują wejscia. No wejścia pasują fakt, ale co mi po niej , jak uchwyty mam o szerszej srednicy dostosowane do tamtej świetlówki. Pokrywe mam standard firmy wiwal. I teraz jestem zmuszony kupić świetlówkę starego typu przez allegro. I o jakiej barwie brać? Ta standardową jaką miałem białą Philipsa czy inną? Dodam że ta oryginalna jedna jest jeszcze philipsa. Czy ktoś też się spotkał z dwoma rodzajami świetlówek T8 30W o większej i mniejszej średnicy ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 21:31:29 wysłane przez scalare »
|
|
|
|
|
maciek333_13
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2010, 21:33:02 » |
|
W uzupełnieniu dodam, że obecnie mam świetlówki T5
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2010, 21:43:59 » |
|
Nie bierz zadnych czerwono=rozowych itp . najdrozsze dennerle tansze jbl najtansze hagen
Mozesz popatrzec w slepie Zooplus pl a jbl na allegro .
|
|
|
|
|
|
|
maciek333_13
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2010, 09:01:59 » |