Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Swietlówki do trawnika  (Przeczytany 1864 razy)
butcheri
Zainteresowany
**

« : Listopad 16, 2010, 22:42:15 »

Witam....zakładam trawnik w akwa 240 l ....pytanie jaka dobrac swietlowke? najchetniej jak byscie mi podali jakies konkretne modele.....nie znam sie kompletnie na oswietleniu....miałem poki co zwykłe swietlowki nie akwarystyczne 30 w i najnizsze roslinki gniły podczas gdy wyzsze wspaniale rosły.....
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2010, 23:20:22 »

Zależy jaki trawnik.
Swego czasu świetnie rósł mi eleocharis acicularis (to ten którego widac na zdjęciu w moim podpisie) na grysie bazaltowym i świetle 2x54W T5 świetlówki philips 965.
Ogólnie wielkiego znaczenia nie ma rodzaj świetlówek. Głównie chodzi o ilość światła, które wytarzają te świetlówki.

Nie określiłeś ile miałeś tych świetlówek 30W. Jeśli to standardowa pokrywa to pewnie 2 sztuki. Nie ma co ukrywać że to mało zwłaszcza dla roślin trawnikowych - w końcu akwarium 50cm wysokie więc na dno mało światła dociera. I jeśli to jest w standardowych pokrowach to pewnie też żadnych odbłyśników nie ma.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2010, 08:26:56 »

Witam....zakładam trawnik w akwa 240 l ....pytanie jaka dobrac swietlowke? najchetniej jak byscie mi podali jakies konkretne modele.....nie znam sie kompletnie na oswietleniu....miałem poki co zwykłe swietlowki nie akwarystyczne 30 w i najnizsze roslinki gniły podczas gdy wyzsze wspaniale rosły.....

Do trawnika lepsze od T8 będą T5 jak to już Rodia napisał
Co do modelu to kwestia gustu choc lepiej kupowac te o oznaczeniach 8.. lub 9.. z przodu , temperatura barwowa powyżej 6000K

Jak nie masz za dużo kasy zainwestuj może w odbłyśniki lub zrób sobie sam efekt napewno murowany. Jak już chcesz mieć T8 to dokup trzecią i już powinno być lepiej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2010, 08:38:57 »

Jak nie masz za dużo kasy zainwestuj może w odbłyśniki lub zrób sobie sam efekt napewno murowany. Jak już chcesz mieć T8 to dokup trzecią i już powinno być lepiej.

A jak nie masz wogóle to wyklej od wewnątrz pokrywę folią aluminiową stosowaną w kuchni.

Co do t8/t5 - to kwestia jest taka, że w przypadku t5 dla tej samej dlugości świetlówek uzyskasz większa moc. W standardowych pokrywach jest problem z montowaniem trzeciej świetlówki więc lepiej wymienić na T5. A inna sprawa, że do 240 litrów w T5 jest idealna długość bo 115cm szklanej bańki (+końcówki) i jedna taka świetlówka daje 54W światła - jednocześnie zapewniając światło na całej szerokości akwarium. Zastosowana u ciebie T8 - 30W ma zeledwie 90cm.
Przy T5 jest bańka mniejszej średnicy więc moim zdaniem jest większa skuteczność odbłyśników.

R.
butcheri
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 17, 2010, 11:11:28 »

tak mam miejsce na dwie swietlowki o długosci 90 cm......ten odbłysnik oczywiscie sobie zrobie....a reszta co zescie koledzy tłumaczyli jest kompletnie dla mnie nie zrozumiała:P co to jest to t8 i t 5 ? widze te oznaczenia ale nie wiem co one onaczaja? i jak patrze na swietloki to z regóły najwiecej watów to 39 na taka długosc swietlowki i pisaliscie ze ponad 600 a równiez nei moge takich znalesc z regóły maja 400....i tu odrazu pytanie co oznacza to 600 ? i czy swietlowki maja jakies oznaczenie jak głeboko dotrze swiatło?poki co upatrzyłem sobie swietlowki jbl solar tropic t 5 39 w.....z góry dzieki za odp bo jak widzicie z oswietleniem jestem kompletnie zielony......   http://allegro.pl/trawnik-hemianthus-micranthemoides-cuba-i1305047051.html    tutaj podaje link jaki baniak mi sie idealnie podoba.....bo pytaliscie jaki trawnik bym chciał.....
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 17, 2010, 11:44:14 »

A jak nie masz wogóle to wyklej od wewnątrz pokrywę folią aluminiową stosowaną w kuchni.

Albo folią do kominków i klimatyzacji, którą znajdziesz w castoramie za 5zł albo tu http://allegro.pl/odblysnik-folia-lustrzana-samoprzylepna-50-mm-i1312989313.html
Wychodzi chyba nawet taniej niż kuchenna i z racji samoprzylepności jest łatwiejsza w montażu. Taka folia wyklejona w pokrywie zwiększa ilość światła docierającego do akwarium do 30%.

A co do 115cm T5 to raczej nie wejdą Ci do standardowej pokrywy plastikowej. Taka pokrywa jest przecież spłaszczona po bokach co zostawia znacznie mniej miejsca na same świetlówki niż w pokrywach aluminiowych, czy tych własnej roboty, które pozwalają na zamontowanie świetlówek o długości odpowiadającej całej długości samego akwa.

Świetlówki nie mają oznaczeń dotyczących głębokości penetracji światła-dodatkowe wartości drukowane na nich to barwa światła, która też jest bardzo ważna dla prawidłowego rozrostu roślin i ładnego wybarwiania ryb. Poczytaj o tym-sporo już było na ten temat na forum.

Co do trawnika z hemianthusa, to może być problem, jeśli to świeży zbiornik ze zwykłym podłożem (bez 'profesjonalnych' granulatów i dodatków). U mnie, mimo dużej ilości światła-około 0,8W/litr netto-nie mogłem poradzić sobie z uprawą tej rośliny przez kilka miesięcy. Na początek polecam trawnik z eleocharisa, jak wspomniał Rodia. Jest to dużo mniej wymagająca roślina, łatwiej się ukorzenia, potrzebuje mniej światła, a przy regularnym cięciu ślicznie się zagęszcza i jest równie efektowna. Zresztą na zdjęciu zbiornika z aukcji hemianthusa też jest kawałek trawnika z eleocharisa-między skałami na środku Wink

pozdr
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2010, 11:45:48 wysłane przez vento » Zapisane

butcheri
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 17, 2010, 12:57:20 »

zbiornik nie taki swierzy bo ma juz około 6 lat:P ale poprostu zmieniam wystrój....poki co hodowałem  głównie anubiasy........a ten eleocharis jedyne co mi w nim przeszkadza to to ze rosnie zbyt wysoko..ja chce cos co rosnie przy samiutkim dnie......mozna je podcinac tak zeby były niziutko czy raczej to nie zda egzaminu?
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2010, 13:05:03 wysłane przez butcheri » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: