Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Miało być 54 a bedzie 200l  (Przeczytany 1307 razy)
diabeelek
Nowy
*

« : Listopad 16, 2010, 19:06:54 »

Witam mam zamiar kupić zestaw akwariowy
Aquaela 54 litry. Akwarium 60x30x30 z orginalną pokrywą w której jest jedna świetlówka. Akwa bez uszczerbień, nosi ślady użytkowania (delikatne zarysowania), wymaga wyczyszczenia. Na tylnej szybie naklejona czarna folia. Jeżeli kupujący chce dokładam filterek od tego zestawu i jakaś grzałeczka z termostatel też się znajdzie

jakie rybki mógłbym tam trzymać aby się nie podusiły i czy mogę od razu je tam wpuścić czy akwa musi trochę postać?
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 17:58:51 wysłane przez diabeelek » Zapisane
tasiorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2010, 19:10:45 »

co do rybek nie chce się mieszać, ale akwarium jak najbardziej powinno się odstać przez pewien czas.

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 16, 2010, 19:16:02 »

Akwarium musi najlepiej dojrzeć 2-3 tyg.
Prościej byłoby jakbyś podał co Ci się podoba, a my byśmy podpowiedzieli czy się nadaje. Smiley Pooglądaj sobie akwaria użytkowników o podobnym litrażu, może coś Ci się spodoba z rybek. Smiley
Ale podam kilka przykładów :
Obsada nr. 1 :
# 8 Razbora Hengela
# 1+1 P.Ramireza 
Obsada nr. 2 :
# 1+2/3 Bojownik (Harem)
# 5 Kirysek Panda
# ew. 5 Otoski
Obsada nr. 3 :
# 1+2/3 Gupik Endlera (Harem)
# 1 Bojownik
# 5 Kirysek Panda
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 19:30:23 wysłane przez andrej » Zapisane
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 16, 2010, 19:23:44 »

Obsada nr. 1 :
# 8 Razbora Hengela
# 1+1 Pielęgniczka Ramireza
# 1 Bojownik
Ciekawa obsada... ja nigdy nie łączyłem labiryntowatych z pielęgnicowatymi. A pewnie byłoby ciekawie...
a ja ci podam taki przykład:
10X crystal red
10X Caridina gracilirostris
10X Danio perłowe
Ps. na początek poczytałbym parę książek o akwarystyce, bo wbrew ozorom to trochę skomplikowane...
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2010, 19:28:56 »

No w sumie mój błąd za szybko pisałem i się rozpędziłem... Ramirezy mogłyby atakować Bojownika.
diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2010, 19:41:59 »

Kiedyś miałem akwarium więc teoretycznie powinien coś wiedzieć ale czytam cały czas fora i różne artykuły, więc powoli wiedzę zdobywam. Co do obsady to wolałbym aby nie było krewetek.
Myślę jeszcze nad akwarium 112l. Czy w takim już mogę zastosować większą ilość obsady?
Szczerze powiem, że myślałem nad 3 skalarami i jakimiś neonkami i mieczykami. Dodam tylko, że ta obsada nie ma żadnego naukowego podejścia więc prosze mnie poprawić czy się nadaje, i ewentualnie zaproponować coś z większych rybek.

diabeelek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 19, 2010, 17:42:52 »

Wybór padł na akwarium 200litrowe.
Czy do takiego akwarium mogę wrzucić skalary?
Jakie większe rybki polecacie?
Aha i nigdzie nie znalazłem takiego typowego tematu jak zacząć z akwarystyką. Chodzi mi o przygotowanie akwarium, ile czasu musi być bez rybek.
Jest coś takiego na forum?
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 18:00:13 wysłane przez diabeelek » Zapisane
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 19, 2010, 18:15:58 »

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pokarm/

Ludzie !! główna strona  !!
miłego czytania...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: