Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Problem z parametrami wody
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z parametrami wody  (Przeczytany 1182 razy)
Di_Stefano
Nowy
*

« : Listopad 23, 2010, 20:50:51 »

Witam!

Posiadam akwarium:

Akwarium 180ll
Oświetlenie 3x39W + odbłyśniki 10h na elektronicznych statecznikach
Co2 2b/s 24 h

Mam problem z parametrami wody w akwarium. Dostałem wyniki laboratoryjne wody na moim osiedlu ze stacji wodociągowej i według pomiarów w kranówce mam:

wynik         Najwyższa dopuszczalna wartość
Azotany   mg/l           1,15                           50
Azotyny  mg/l             0,01                              0,50
Żelazo      µg/l           <30,0                              200
Twardość ogólna
 (CaCO3)   mg/l            318                              60-500
pH                             7,30                           6,5 – 9,5

Czyli kranówka wg mnie nie jest taka zła, jednak mierząc parametry za pomocą testów zooleka (wiem że nie są doskonałe) wychodzą mi koszmarne parametry:

pH     8,5
NO3  80
Fe     1,5 - 2
Nie mierzyłem twardości.

Ostatnio nawoziłem codziennie nawóz mikroelementowy codziennie po 2ml oraz K2SO4 i Fe PG . Podejrzewam, że przesadziłem z mikro i dlatego taki skok NO3.
Co o tym sądzicie. Czy N03 można zbić tylko podmianami wody czy można zastosować jakiś wkład do filtra?

Liczę na pomocne opinie.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2010, 21:08:51 wysłane przez Di_Stefano » Zapisane
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2010, 23:01:58 »

Ja tam jak rzuciłem okiem to martwiłbym się tylko pH 8,5 chociaż oczywiście zależy to od obsady Wink
NO3 załatwisz samymi podmianami, ale wydaje mi się, że nie popatrzyłeś na jednostki czy są takie same porównując wyniki z Wodociągów i wyniki wody z akwarium.
Aby walczyć z NO3 potrzeba dużo roślin i nie przerybione akwarium. Jeśli masz taką zawartość NO3 faktycznie w kranie to bez problemu zbijesz podmianami. Sprawdź jeszcze raz wyniki bo nie chce mi się wierzyć, że masz tak czystą wodę w kranie Cheesy NO3 nie pochodzi z tych nawozów co podałeś a nie w takiej ilości na pewno. Chyba, że wlałeś połowę butelki Wink

EDIT I :

Witajcie Moi Drodzy:D Dawno tutaj nie zaglądałem Cheesy Afro

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Di_Stefano
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2010, 06:34:14 »

w Radomiu z tego co czytałem na forach jest jedna z lepszych kranówek w Polsce dla akwarystów, a otrzymane wyniki są z laboratorium więc chyba się tam nie pomylili  Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: