Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Jak przymocować rośline Cabomba Piauhyensis
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak przymocować rośline Cabomba Piauhyensis  (Przeczytany 2224 razy)
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« : Listopad 29, 2010, 07:08:07 »

Witam
Mam problem, od dłuższego czasu ta roślinka Cabomba Piauhyensis: http://www.holenderskie.nazwa.pl/galerie/cabomba-piauhyensis-yell_507.jpg  , pływa mi po tafli wody. Włożyłem ją do koszyczka, bo nie ma korzeni. Moje ryby skubią tą roślinke i ona wylatuje z tego koszyczka i cały czas musze sie "paprać" ze dwa razy dziennie, to samo mam z rośliną Cabomba Aquatica, lecz żadziej. Żwir mam grubości około 4-6mm.
Czy możecie podac jakieś przykłady zamocowania tej roślinki w inny sposób ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 07:10:18 wysłane przez Neon-Innesa » Zapisane

miecz - Hellera
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2010, 17:59:00 »

Spróbuj przywiązać roślinkę nitką lub żyłką do koszyczka jak masz lub do kamienia czy korzenia.
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2010, 18:25:00 »

no właśnie tak zorbiłem, a czy jak będe miał drobniejszy zwirek to ta roslina mi nie wyplynie jak ja posadze wpodlozu bo ta doniczka czy koszycze nie zbyt mi pasuje.

kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2010, 23:46:01 »

Ja bym nasypał więcej żwirku w miejscu, gdzie miała by tak owa Kabomba rosnąć.
Można ją przywiązać do jakieś rzeczy w akwarium za pomocą żyłki wędkarskiej.
Co do podłoża to za duża granulacja moim zdaniem. Z pewnością wystarczyła by granulacja 3-5mm.
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 30, 2010, 18:22:56 »

ja problem rozwiązałem zwykłą gumką recepturką zrobiłem kłębek na końcu roślinki lekko gumką ścisnąłem i do żwirku niewiem czy to dobra metoda ale roślinka siedzi, czy rośnie nie wiem bo mam ją parę dni w akwa. pozdro
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: