Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oswietlenie HQI  (Przeczytany 1230 razy)
matijasz
Stały użytkownik

« : Marzec 23, 2005, 13:58:08 »

Witam!  Mam zamiar zalozyc akwa 400l(odkryte)  dl 160cm wys. 50cm. Zastanawiam sie nad oswietleniem czy lepsze bedzie hqi czy podwieszane swietlowki. Raczej ze swietlowkami bardzo nie realne. Wiec rozwazam zakup hqi. Mam do dyspozycji malo kasy wiec chcialem sie dowiedziec jaki to bedzie wydatek. Ile takich lamp trzeba zamontowac do takiej wielkosci akwa. Jaki osprzet potrzebny do takiego oswietlenie ? Ile trzeba wydac aby zmontowac to oswietlenie ? Albo moze taniej wyjda swietlowki ?Pozdrawiam

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2005, 11:54:01 »

radziłbym sie dobrze zastanowić nad koncepcją zbiornika otwartego  :wink:  ja z początku byłem zachwycony mozliwością obserwowania akwarium z 4 stron i zbiornikiem otwartym (nadal mi się to podoba) .....

jednak po pewnym czasie (ok.2-3 miesiące) wyskoczył mi grzyb na ścianie (we wnęce okiennej) obecnie pomalowałem dwukrotnie tę wnękę farbą olejną i nic juz się nie dzieje (póki co) , oczywiste że będziesz musiał zamontować układ uzupełniania odparowanej wody bo wątpię abyś chciał biegac codziennie rano z wiaderkiem i uzupełniać wodę u mnie paruje ok.1l/dobę (nie wiem jak będzie w lato) a mam zbiornik 95 l u znajomego w 250l paruje 5l/dobę u Ciebie byłoby to ok.8l/dobę czyli jakby nie liczyc jedno wiadro z rana musiałbyś wlać (może Cię to nie zrażać, teraz, ale zapewniam, że w praktyce jest to więcej niż uciążliwe)

problem grzyba na ścianie zależy w głównej mierze od elewacji budynku, jesli jest ona nowa i dobrze wykonana powinno byc ok,z reguły grzyb wystepuje jesli ściany przemarzają (w starym budownictwie - nie ma szans żeby się nie pojawił),ja mam pokój na północ (na drzewach mchy również rosną od północnej strony) co dodatkowo potęguje efekt ; reasumując, jeśli akwarium będzie stało w pokoju : z dobrze wykonaną elewacją zewnętrzną, często wietrzonym,z oknem skierowanym w innym kierunku niz północ (najlepiej na południe  :wink: ) - wszystkie warunki nie muszą być spełnione jednocześnie - to raczej nie powinien wstąpić grzyb w innym wypadku będziesz zmuszony chociaż częściowo przykryć akwarium (ja tak zrobiłem-najprostszy i najtańszy sposób) aby ograniczyc parowanie

co do innych mitów że lampy nagrzewają wodę i co tam jeszcze to nie zawracaj sobie tym głowy  :wink:

nie chcę się zrażać do zbiorników otwartych,ale po prostu wykładam kawę na ławę - tak to sie je  :wink:

jeśli chodzi o powieszenie świetlówek to raczej nie polecam - zajmują duzo miejsca w porównaniu z lampami i żeby całośc ładnie wyglądała musiałbyś zamówić w jakiejś firmie korpus (chyba, że masz możliwośc i zdolności aby zrobić cos takiego samemu)

jeśli chodzi o lampy to polecam http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=6cc5fb066fcb&UID=33007a1d9cb5&UID_p=ca6cbd2b5649&PHPSESSID=2c76cbf90cd28658c97604d415093418,    choć były dyskusje na temat wytrzymałości kabla w nich zastosowanego itp. to ja mam taką już około pół roku,inni mają jeszcze dłużej i nic się nie dzieje (był to po prostu argument kogoś kto chciał sie przyczepić  :wink: )    możesz zamówić sobie oczywiście lampy 150 W  :wink:

jeśli ma to być typowy zbiornik roslinny (dołozysz tam CO2 i odpowiednie nawożenie) to polecam 3 *70 W lub 2 *150 W (zbiornik jest dość długi i jeśli zastosujesz dwie lampy będziesz miał deko niedoświetlone boki - probleem rozwiąże posadzenie w nich mniej wymagających roślin)

jesli masz jeszcze pytania to proszę,chętnie odpowiem  :wink:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: