radziłbym sie dobrze zastanowić nad koncepcją zbiornika otwartego :wink: ja z początku byłem zachwycony mozliwością obserwowania akwarium z 4 stron i zbiornikiem otwartym (nadal mi się to podoba) .....
jednak po pewnym czasie (ok.2-3 miesiące) wyskoczył mi grzyb na ścianie (we wnęce okiennej) obecnie pomalowałem dwukrotnie tę wnękę farbą olejną i nic juz się nie dzieje (póki co) , oczywiste że będziesz musiał zamontować układ uzupełniania odparowanej wody bo wątpię abyś chciał biegac codziennie rano z wiaderkiem i uzupełniać wodę u mnie paruje ok.1l/dobę (nie wiem jak będzie w lato) a mam zbiornik 95 l u znajomego w 250l paruje 5l/dobę u Ciebie byłoby to ok.8l/dobę czyli jakby nie liczyc jedno wiadro z rana musiałbyś wlać (może Cię to nie zrażać, teraz, ale zapewniam, że w praktyce jest to więcej niż uciążliwe)
problem grzyba na ścianie zależy w głównej mierze od elewacji budynku, jesli jest ona nowa i dobrze wykonana powinno byc ok,z reguły grzyb wystepuje jesli ściany przemarzają (w starym budownictwie - nie ma szans żeby się nie pojawił),ja mam pokój na północ (na drzewach mchy również rosną od północnej strony) co dodatkowo potęguje efekt ; reasumując, jeśli akwarium będzie stało w pokoju : z dobrze wykonaną elewacją zewnętrzną, często wietrzonym,z oknem skierowanym w innym kierunku niz północ (najlepiej na południe :wink: ) - wszystkie warunki nie muszą być spełnione jednocześnie - to raczej nie powinien wstąpić grzyb w innym wypadku będziesz zmuszony chociaż częściowo przykryć akwarium (ja tak zrobiłem-najprostszy i najtańszy sposób) aby ograniczyc parowanie
co do innych mitów że lampy nagrzewają wodę i co tam jeszcze to nie zawracaj sobie tym głowy :wink:
nie chcę się zrażać do zbiorników otwartych,ale po prostu wykładam kawę na ławę - tak to sie je :wink:
jeśli chodzi o powieszenie świetlówek to raczej nie polecam - zajmują duzo miejsca w porównaniu z lampami i żeby całośc ładnie wyglądała musiałbyś zamówić w jakiejś firmie korpus (chyba, że masz możliwośc i zdolności aby zrobić cos takiego samemu)
jeśli chodzi o lampy to polecam
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=6cc5fb066fcb&UID=33007a1d9cb5&UID_p=ca6cbd2b5649&PHPSESSID=2c76cbf90cd28658c97604d415093418, choć były dyskusje na temat wytrzymałości kabla w nich zastosowanego itp. to ja mam taką już około pół roku,inni mają jeszcze dłużej i nic się nie dzieje (był to po prostu argument kogoś kto chciał sie przyczepić :wink: ) możesz zamówić sobie oczywiście lampy 150 W :wink:
jeśli ma to być typowy zbiornik roslinny (dołozysz tam CO2 i odpowiednie nawożenie) to polecam 3 *70 W lub 2 *150 W (zbiornik jest dość długi i jeśli zastosujesz dwie lampy będziesz miał deko niedoświetlone boki - probleem rozwiąże posadzenie w nich mniej wymagających roślin)
jesli masz jeszcze pytania to proszę,chętnie odpowiem :wink: