Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Uzupełnienie obsady 240 l  (Przeczytany 1393 razy)
staszek_s
Nowy
*

« : Grudzień 02, 2010, 20:46:53 »

to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie i proszę o wyrozumiałość  Smiley
około 6 tygodni temu uruchomiłem od zera akwarium 240 litrów brutto, obecne parametry wody wydają mi się na tyle przyzwoite, że mogę pomyśleć niedługo o uzupełnieniu obsady. Mam jeszcze zbyt wysoki poziom NO3 (ok 30), NO2 zbliżone do zera, PH 6,5, twardość średnia.
Zbiornik mam nadzieję będzie dość dobrze zarośnięty w tylnej partii, na razie rośliny się powoli rozkręcają.
Filtr JBL e900.
W drodze "dziedziczenia" od szwagra dostałem dość przypadkowy zbiór rybek:
- skalary 3 szt
- kiryśnik czarnoplamy 2 szt dość duże (10-15 cm)
- zbrojnik niebieski 1 szt
- gurami (1 szt mozaikowe, 2 szt odmiany złocistej)
- jedna samiczka bojownika
- mieczyki 3 szt.
- molinezje (?) 2 szt.
do tego bliżej nieznana liczba świderków i (dość dużo ale jeszcze malutkich) amphularii
Chciałbym dokupić jakieś stadko neonków - nie za dużo, 10-15 szt (?) A może jakieś inne stadne maluchy możecie podsunąć ?
Czy samiec bojownika do tej mojej samiczki to dobry pomysł ?
Ew. zamiast niego jakaś parka ramirezków ?
Do tego zastanawiam się nad ślimakami, czy wpuszczenie 1-2 sztuk Hellenek pomoże opanować ich nadmiar ale nie załatwi ich całkowicie ? Marzy mi się równowaga Teraz niestety obawiam się, że jak amphularie podrosną to moje rośliny nie mają z nimi szans ...
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2010, 00:08:56 »

w moim opisie masz linka do mojego akwa, tez 240 L .... moze cos Cie zainspiruje

co do Helen ... jesli chcesz odczuc efekt to na poczatek z 10-15 sztuk (na allegro sa bardzo tanie)

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2010, 08:07:22 »

Dołóż więcej molinezji bo to ryby stadne.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
staszek_s
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2010, 08:30:25 »

Dołóż więcej molinezji bo to ryby stadne.
na razie już dokupiłem 10 neonków inesta i 6 razborek, co skończyło się szybką akcją deportowania do innego akwarium parki skalarów. Potraktowały neonki jak żywy pokarm  Angry Trzeci skalar jest starszy i olewa je totalnie, więc na razie panuje pełna zgoda.
Nie wiedziałem tego o molinezjach, dzięki za sugestię, pomyślę może w przyszłości nad kolejnym zbiornikiem to powiększę stadko.
@nestoor
nie chciałbym mieć inwazji Helenek w miejsce inwazji amphularii, wpuściłem na razie testowo jedną kupioną w sklepie, bardziej jako ciekawostkę. A ze ślimakami powalczę ręcznie jak podrosną trochę...
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2010, 09:53:56 »

Ampularie nie zjadają zdrowych roślin. Pożyteczne zwierzaki, które żywią się resztkami i obumierającym zielskiem. Na podrośnięte ampuły heleny nie będą żadnym rozwiązaniem, ale przecież ampularie są na tyle duże, że jak Ci nie pasują, to ręcznie się ich bez problemów pozbędziesz. Przyrost łatwo opanujesz zaglądając czasem pod pokrywę i wywalając jaja (ampuły wyłażą z wody i tam składają jaja).

staszek_s
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2010, 10:09:29 »

sam widziałem jak mi siedział na cabombie i wcinał aż miło. Zeżarły mi tez inną roślinę doszczętnie, została sama łodyga. Co do jajeczek to już wiem i zbieram okresowo z pokrywy. Oczywiście są pożyteczne ale nie chciałbym mieć ich 200 a na tyle się zanosi, trzeba będzie ręcznie wyławiać, choć to nie jest miłe..
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: