Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: ziemiojady  (Przeczytany 13666 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #15 : Grudzień 11, 2010, 21:38:32 »

Czerwona głowa to podobno opisany w 2006 roku Geophagus parnaibae. Zastanawia mnie tylko wielkość do 25 cm czy to prawda, czy ktoś sobie tak pomyślał że do takich rozmiarów może dochodzić.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 11, 2010, 22:46:14 »

Właśnie Drago ciężko powiedzieć bo nie ma nic na ten temat tylko opisy na forum przez osoby które je maja najczęściej to obcokrajowcy są na allegro z mojego miasta akurat za 12 zł za 4,5 cm za sztukę http://allegro.pl/geophagus-tapajos-red-head-u-apisto-szczecin-i1351612084.html ale dopiero jak bym miał je kupić to po świętach  Smiley i właśnie zbieram info o nich bo z ziemiojadów jestem zielony wiedz jak coś wiesz na ich temat to byś się mógł podzielić  Wink
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #17 : Grudzień 11, 2010, 23:04:49 »

Domel niestety pielęgnice to nie moja pasja, dlatego nie mam jakichś istotnych informacji, tak ja napisałem to podobno Geophagus parnaibae dorastający do 16 cm. Jednak głowy za to nie dam, możliwe że to jakaś lokalna forma barwna tego gatunku. Jednak podobno najlepiej się czuje w grupie kilku osobników, potrzebuje kryjówek wśród korzeni i nie lubi jaskrawego światła.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Grudzień 12, 2010, 00:23:48 »

Drago przyjrzałem się i Geophagus parnaibae to red head tajpos który  osiąga 25 cm ale przeważnie tak jak pisałeś 16cm w porywach do 20 cm wiedz dzięki Smiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: