Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr kubełkowy DIY  (Przeczytany 15312 razy)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #15 : Listopad 12, 2010, 22:10:08 »

Spróbuj wszystko jeszcze raz i od nowa, noi przede wszystkim dokładnie, a na pewno się uda Smiley)
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Listopad 13, 2010, 09:36:33 »

Brak mi cierpliwości i narzędzi Cheesy  Ja bym się jeszcze pobawił w konstruktora tej maszyny do oczyszczania wody ale rodzice protestują.... poza tym małym przeciekiem przy dławikach była jeszcze jedna wpadka.  Gdy ustawiłem już filtr, wszystko podłączyłem było dobrze ale zobaczyłem że z dołu coś cieknie więc podniosłem go no i odpadł dół... Poszło kilka litrów na meble ( a meble są stare  z tej płyty wiórowej ) i trochę na podłogę. Okleina od mebli zaczęła się odklejać. i tak się skończyła moja przygoda z filtrem własnej roboty...
Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Listopad 20, 2010, 23:29:06 »

a ja właśnie kończe robienie i nic nie przecieka. tylko mam problem z odpowietrzanie jak i z czego zrobić oto zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bac856bd63759106.html
Oczywiście pokrywka też jest
Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Grudzień 20, 2010, 19:42:53 »

No i skończone i wszystko gra działa i chula
Jeśli ktoś ma pytania to prosze pytać papa
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Grudzień 20, 2010, 21:38:47 »

ile cie wyniosla budowa i jaka zastosowales glowice

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Grudzień 21, 2010, 20:43:01 »

głowica to aqua nova  800l/h od filtra wew. niestety niepamiętam jej dokładnej nazwy. Kupiłem w tesco za 10 zł
Cena całości nie przekroczyła 35zl
Dlatego uważam że warto papa

No i sądzę że taka pompa w zupełności wystarczy bo podnosi strumień wody na prawie 1,5metra
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2010, 20:46:44 wysłane przez Tomaszek15 » Zapisane
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Grudzień 21, 2010, 22:22:06 »

Ludzie! Robienie filtra kubełkowego do akwarium mniejszego niż 300litrów - to duuze nieporozumienie, albo coś dla masochisty, gdy można chińczyka 1000l/h za stówę w sieci kupić... Wink

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Grudzień 22, 2010, 19:13:52 »

Uważam że to nieprada ponieważ ja miałem okazje takowy zrobić tanim kosztem i 30 zł, a 100zł to różnica. Gdzie wogóle są filtry 1000l/h zew. za taką cene.
Ja mam malawi i taki filtr jest konieczny, oczywiście robi on tylko i wyłącznie za biologa bo mam również filtr wew. jako mechanik.
Wiele osób ma pompy nieużywane już, które można by było przeznaczyć do budowy takiego filtra. A wiadomo że to największy wydatek.
W filtrze zew. wcale nie jest taka ważna moc pompy, tylko powieszchnia wkładów filtracyjnych na których mogą się osadzić bakterie nitryfikacyjne.
Filtry samoróbki mają dużo więcej miejsca na wkłady niż kupione.

Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Grudzień 22, 2010, 20:09:06 »

Tomaszku - wystarczy się rozejrzeć po alledrogo... A masz filtr bezpiecznie zamykany z bezproblemowym odpinaniem... A z tym miejscem na wkłady - co z tego że dużo jak wkłady też trzeba zgrabnie zrobić... często mniejszy fabryczny jest skuteczniejszy od sporo większego robionego...

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Tomaszek15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Grudzień 23, 2010, 11:26:33 »

wkłady  u mnie to keremzyt za który zapłaciłem 4 zł. Mój filtr jest uruchamiany w 5 min. wszystko szczelne działa już miesiąc bez zażutów, cichutko.
I niewiem czym się różni od kupowanego. Tylko wyglądem  Grin
Więc budowa zależy tylko od zdolności i funduszy. Jedni mają pieniądze to kupią w sklepie w którym dostaną wszystko po 2 razy większej cenie niż na allegro.Inni szukają na allegro bo jest taniej.
A jeszcze inni którzy posiadają choć troche zdolności i mało funduszy tak jak ja budują sami.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2010, 11:34:51 wysłane przez Tomaszek15 » Zapisane
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #25 : Grudzień 23, 2010, 11:52:30 »

Tomaszek częściowo się zgadzam z tobą
Ale powiem ci że sam chciałem robić sam ale jak popatrzyłem ile mysze wydać na części filtra żeby był zrobiony profesjonalnie nie jakaś lepiankowa robota na klej lub slikon to wyszło że oszczędzę ok 70zł i niewiadomo jak bedzie się spisywał filtr
A tak kupiłem jbl-a e900 z gwarancja na 4 lata za 200zł

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: