Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: standartowa 126-ka  (Przeczytany 1200 razy)
shogun
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2011, 10:12:50 »

Witam i pozdrawiam.
Właśnie szykuje mi się mały że tak powiem restart zbiornika - tzn mała przeprowadzka. I przy tej okazji chciałbym zmienić obsadę. Obecna to około 20 szt neon czerwony plus 1 mieczyk plus trzy glonojady. Wystrój zbiornika to kilka kamieni, korzeń na którym rośnie mech i anubias, w podłożu kilka żabienic (4) oraz  jakaś bliżej nieokreślona roślinka, którą średnio co trzy tygodnie przycinam o około 90%. Parametrów wody na razie nie mierzyłem. Filtracja - kubełek Cscada.
I przy tej okazji chciałbym zmienić obsadę na jakieś pielęgnice. Jak na razie jestem za pielęgnicą Meeka - parka. Również zastanawiam się nad skalarami np 6 szt.
A co wy byście polecali do obsady takiego zbiornika - chodzi oczywiście o faunę i florę oraz wystrój - korzeń, mech i anubias pozostają, żabienice też.
Aha i jeszcze jedno, czy możliwe jest aby anubias w ciągu ok. pół roku uzyskał przyrost na długości o około 15-20 cm.
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2011, 10:27:55 »

Jeśli chcesz sobie zostawić neonki to pożegnaj się ze skalarami, bo póki są małe to jest ok, ale jak urosną to będą gryźć neonki, bo to małe rybki.
Myślę, że dobrze by było dokupić mieczyków tak ze 3. A z pielęgnicowatych to: Pielęgniczka Ramireza lub Pielęgniczka Kratkowana. Te są najmniejsze jakie udało mi się znaleźć w książce, bo pielęgnicowate to zazwyczaj duże rybki, ale proszę sprawdź najpierw ich wymagania a potem dobieraj. A może przypadła by ci do gustu jakaś brzanka? To moje ulubione zaraz po skalarach. I uważaj żeby nie było przerybienia.

Moja obsada [112l]
4x danio czerwony
4x brzanka sumatrzańska
2x zbrojnik niebieski (jeden nie jest niebieski tylko żółty, bo to albinos Wink)
5x neon innesa
zamierzam dokupić 5x neonek i 3x danio

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2011, 13:12:19 »

Skalary odpuść sobie. Masz za mały zbiornik.
Glonojady również za duże.
Pielęgniczki jak najbardziej np; Ramireza 1+1 lub Kakadu 1+2

Akwarystycznie- najpierw zajmij się swoją obsadą(kiepską), a później doradzaj innym.
Brzanki do skalarów? Niezbyt właściwe połączenie.

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2011, 14:53:48 »

Napisałam, przecież, żeby sobie skalary odpuścił. a co jest kiepskiego w mojej obsadzie ?  Huh

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2011, 15:43:30 »

Napisałam, przecież, żeby sobie skalary odpuścił. a co jest kiepskiego w mojej obsadzie ?  Huh

Proszę popatrzeć na temat wątku (nie rozmawiamy o Twojej obsadzie tylko pomagamy koledze). Ja pokusiłbym się na coś w stronę apisto www.apisto.pl popatrz tam i sprawdź czy coś Ci nie wpadnie w oko. Good !

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2011, 18:44:35 »

Napisałam swoją obsadę, żeby może coś mu się spodobało. Jak nie to każdy ma inny gust. Akurat on nie wyraził swojej opinii, ale emperor miał jakieś wąty, a wszystko przez to, że nie potrafi dobrze czytać. Musiałam mu odpowiedzieć żeby on przeczytał, bo popełnił błąd. Wszystko w tej sprawie. Sorka jeśli kogo uraziłam moimi postami?
 Wink
PS. Strona nie czyta  Huh

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2011, 20:07:17 »

w tym pielęgniczkami dobry pomysł przy tym litrażu, a w pielęgnice bym się nie pchał a jak już chcesz koniecznie pielęgnice to spróbowałbym z pielęgnica Sajica bardzo piękna rybka
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 20:11:00 wysłane przez Tal » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: