Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: szczudlo - 102l - ala low tech  (Przeczytany 5889 razy)
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Listopad 15, 2011, 23:04:49 »

Fajne akwarium - fajnie urzadzone...Smiley  Jedynie co bym zmienil - te moczarki posadzilbym w kupie, widac tam pojedyncze sztuki blisko pierwszego planu.... te rosliny zdecydowanie lepiej wygladaja razem niz takie pojedyncze sztuki - uwierz - nikt chyba nie sadzi tego pojedynczo - podgladnij akwaria roslinne itp - wysokie rosliny robią dobry efekt w kupie niz singielowo. Reszta fajna - jesli nie masz za mało żwiru na przodzie
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 15, 2011, 23:13:27 »

Fajne akwarium - fajnie urzadzone...Smiley  Jedynie co bym zmienil - te moczarki posadzilbym w kupie, widac tam pojedyncze sztuki blisko pierwszego planu.... te rosliny zdecydowanie lepiej wygladaja razem niz takie pojedyncze sztuki - uwierz - nikt chyba nie sadzi tego pojedynczo - podgladnij akwaria roslinne itp - wysokie rosliny robią dobry efekt w kupie niz singielowo. Reszta fajna - jesli nie masz za mało żwiru na przodzie
Masz rację co do tych moczarek (te z lewej strony tak? czy może te pozostałości z prawej), jutro postaram się je przyciąć i zagęścić, zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do żwiru to jest to tylko złudzenie że mało, akwarium u dołu obudowane jest szafką na wysokość około 3cm, tak więc z przodu wygląda na 2cm a jest tak naprawdę około 5.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2011, 23:15:29 wysłane przez szczudlo » Zapisane
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Listopad 16, 2011, 14:13:18 »

Tak te po lewej stronie głównie i okolo 1/3 długosci od lewej - taka pojedyncza wsadzona sztuka jest:)  Czy;li zludzenie a żwiru że hoho
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Listopad 18, 2011, 18:44:28 »

Moje krewetki red cherry zostały pożarte przez ramirezki   Cry. Nie wiem z czego zrezygnować, chciałbym mieć krewetki, niekoniecznie red cherry, chciałbym mieć również ryby o takich barwach jak ramirezki. Katastrofa :/

Korekta Smiley
Krewetki jednak nie zostały pożarte, tak się schowały przed ramirezami, że ciężko było znaleźć odnaleźć. Niestety tylko jedna padłą ofiarą przemocy ... Teraz już tak się wyćwiczyły w ucieczce, że przestało mnie to w większym stopniu martwić.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2011, 17:18:43 wysłane przez szczudlo » Zapisane
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Listopad 26, 2011, 18:26:48 »

Glony...
Jako, że przez dłuższy czas (od początku) mam inwazje glonów, chyba zielenice, a do tego od pewnego czasu moje akwarium upiększane jest przez sinice :/ podjąłem decyzję o kolejnym restarcie :/. Obawiam się, że ziemię umieściłem pod zbyt cienką warstwą żwiru, do tego zmieniłem czas oświetlenia z 8 do 12h, brak jakiegokolwiek nawożenia, te błędy według mnie są przyczyną wyżej wymienionych sinic. Krótko po pojawieniu się sinic zacząłem stosować CO2, a w tym tygodniu zaopatrzyłem się w KNO3, rośliny w końcu zabrały się do życia z zadowalającym tempie ale... Ostatni nabytek para ramireza, okazała się parą samców ramireza, udało mi się po tygodniu wymienić jednego z samców na samiczkę, niestety po wpuszczeniu jej do akwarium zauważyłem, że na ciele ma białe kropki czyli ospa. Niestety nie posiadam zbiornika przejściowego, dlatego od razu wylądowała w głównym akwarium. Teraz całe akwarium przechodzi kwarantanne, temperatura podniesiona do 31 stopni oraz włączone napowietrzanie, a co za tym idzie wyłączenie CO2 :/, przypuszczam że pH wody ulegnie zmianie bez CO2 a sinice uderzą z jeszcze większą siłą. Przed kolejnym restartem muszę dopiąć wszystko na ostatni guzik, tak żeby był to juz ostatni restart, dlatego mam kilka pytań do ekspertów.

1. czy zbiornik i jego wyposażenie (filtr, grzałka, termometr itp.) muszę jakoś zdezynfekować w celu usunięcia sinic ?
2. chciałbym zrezygnować z ziemi pod żwirem, czy mogę zastąpić ją kulkami jbl ? a może zastosować coś innego? a może wystarczy sam żwir?
3. czy mogę użyć starej wody z mojego akwarium do przyspieszenia dojrzewania zbiornika ? (obawa przed sinicami...)
4. zakupiłem kno3 dawkowanie według kalkulatora, a co możecie powiedzieć o tym http://www.aquariumplantfood.co.uk/fertilisers/dry-chemicals/dry-salts/chelated-trace-1.html
Czy mogę podawać dawkę tygodniową przy podmianie wody, czy wskazane jest dawkowanie raz dziennie.
5. Po restarcie jak mam zacząć oświetlać ile godzin na początek, (1x25W + 1x18W + 1x8W + w tym tygodniu będzie dodatkowe 1x8W tak by doświetlić boki)
6. Po restarcie jak mam zacząć nawozić? do dyspozycji będzie CO2, kno3, oraz prawdopodobnie cudo z pkt. 4

Na początek to tyle pytań, proszę o poprowadzenie mnie jak małe dziecko za rękę, napiszcie co jeszcze muszę zrobić by było wszystko ok.

Z góry dziękuję   Good !

szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Listopad 28, 2011, 19:46:55 »

Hej
Ktoś coś doradzi? chociaż w puntach 1-3... Dodam, że w oświetleniu mogę załączać każdą świetlówkę osobno. Spróbuję się poratować zaciemnieniem zbiornika, może to pomoże w uniknięciu restartu.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: