Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « CHora welonka - jak jej pomóc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CHora welonka - jak jej pomóc  (Przeczytany 2258 razy)
Janinka86
Nowy
*

« : Styczeń 20, 2011, 14:55:42 »

Witam, posiadam akwa 72l i byłam zmuszona przechować w nim dwa młodziutkie teleskopy (wiem, że większość zaraz będzie mi pisać, że to za mały zbiornik dla welonów, choć szczerze mówiąc to różne źródła różnie podają, ale teleskopy są na razie maleńkie, a za jakiś czas wylądują w odpowiednim dla siebie akwarium :-)). Trafiły do mnie wczoraj, jestem początkująca w akwarystyce i nie wiem co im jest, ale jedna w ogóle nie pływa, nic nie je, tylko "siedzi" (bo nawet nie pływa) przy powierzchni, ma jakby powyginany ogonek. Druga raczej pływa, ale czasem też jej się zdarza posiedzieć przy powierzchni, choć wydaje się być zdrowa, je, pływa i syfi - jak to welonka Wink ale martwi mnie ta co się zaszyła w roślinkach przy powierzchni, co może jej być i jak jej pomóc? Nie znam się, ale doradzono mi preparat CMF, więc dodałam go trochę, ale nie widzę jak na razie poprawy Sad
Dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2011, 15:28:45 »

A co jest w tym akwarium poza rybami ? Filtr jakis jest ? Jakie parametry wody ? Akwarium dojrzalo ?

Janinka86
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2011, 15:41:17 »

Akwarium mam od 3 miesięcy, więc woda jest ok, mam w nim neonki, żałobniczki, kiryski, otoski i bystrzyki (wiem, że welony do obsady nie pasują, ale tak jak pisalam to tylko ich przejściowe lokum), jest też sporo roślin, podłoże kwarcowe. Filtr Aquael 350l/h, grzałka jest, 25 stopni utrzymuję w tym akwa, a czytałam, że welonki potrzebują 20-26. Ph niestety nie znam w tej chwili...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2011, 15:50:11 »

a poziom NO3 ??

Janinka86
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2011, 15:52:23 »

też niestety nie wiem, ale wszystkie inne rybki są jak najbardziej zdrowe, ruchliwe, chętnie jedzą pokarm, ciągle się do siebie zalecają, więc myślę, że chyba im dobrze Smiley

Niestety rybcia przed chwilą zdechła Sad sądzę, że trafiła do mnie już chora, bo zachowywała się tak od samego początku... co mogło jej być? Druga, która została, co prawda pływa, jest dość żywa, normalnie je, ale raczej trzyma się górnych części akwarium, a powinien raczej dolnych i środkowych z tego co wyczytałam... Może też jest chora lub coś jej nie pasuje?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2011, 16:23:46 wysłane przez Seboos » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2011, 16:24:25 »

Prawdopodobnie trafila już do Ciebie chora.
Drugą po prostu obserwuj.

Janinka86
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2011, 12:14:51 »

Druga niestety wciąż pływa przy powierzchni... Nie wygląda na chorą, bo ubarwienie i płetwy są ok, je normalnie, co jakiś czas też pływa... Co może być powodem? Jakaś choroba, czy może jej za ciepło (25 stopni), boję się, że ta też mi padnie Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: