Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie pielęgnice do 135l  (Przeczytany 1321 razy)
paweloo18
Stały użytkownik

« : Styczeń 16, 2011, 17:52:23 »

Mam akwarium o wymiarach 107 x 36 x 35 cm czyli 135L. Planuje zrobić z niego malawi. Proszę o pomoc w doborze pielęgnic (tylko nie piszcie że za małe akwarium, bo czytałem, że ludzie w 112l trzymają pielęgnice i nie jest źle). Jaki gatunek pielęgnic mógłbym trzymać w takim akwarium w haremie 1+3?

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2011, 19:26:29 »

A ja napisze że przy długości 107 cm jedynymi pyszczakami które wchodzą w gre są Saulosi, choć ja osobiście uważam że na Malawi jest to za mały zbiornik.

Jest wiele innych gatunków pielęgnic, które z czystym sercem poleciłbym ci do takie litrażu, choćby fenomenalnie ubarwione Barwniaki szmaragdowe Pelvicachromis taeniatus czy równie kolorowe Pielęgniczki boliwijskie Microgeophagus altispinosu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2011, 19:43:50 wysłane przez asagoth » Zapisane

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2011, 21:13:56 »

O ile się nie myle to te rybki lubią gęstą roślinność, mój zbiornik jest za niski i nie bardzo roślinki mi w nim rosną... Spójrz co na wikipedii piszą o Pseudotropheus saulosi

Osiąga do 8 cm długości. Jeden z najspokojniejszych i najłagodniejszych pyszczaków. Samce zajmują dość małe rewiry. Wymaga zbiornika o długości minimum 80 cm. W takim zbiorniku z powodzeniem można trzymać 2 samce wraz z kilkoma samicami. Podłoże piaszczyste lub z drobnego żwiru. Dekoracje z kamieni i grot skalnych.

Myślę że mój zbiornik nada się dla tego gatunku na harem 1+3.

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2011, 23:18:55 »

Barwniaki najczęściej spotykane są w rzeczkach gdzie 90% roślinności to krasnorosty, a elementy otoczenia to opadłe liście i szare otoczaki, natomiast Pielęgniczki Boliwijskie zadowolą się sporą ilością korzeni i kamiennych grot zamiast roślinności, możesz wpuścić Saulosi, twój wybór, nie napisałem, że niemożesz, napisałem, że ja bym ich tam nie wpuścił...

rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2011, 08:28:41 »

1+3/4 saulosi mysle ze spokojnie moga  zyc w tym akwarium.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: