Napisalem post w przyklejonym temacie ale tam chyba nikt nie zaglada wiec ponawiam :/
Przedstawiałem sie juz w innym watku wiec tu nie bede robil smietnika i przejde od razu do rzeczy
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/zbiornik-profilowany-200l-pomoc-w-starcie-i-prowadzeniu/Oczywiście chodzi o obsade mojego nowego 200l zbiornika Jesli potrzebne jeszcze jakies dane to są w pierwszym poscie z w/w linka Z gatunkow ktore przejzalem moje zainteresowanie padlo na nastepujace rybiaki Wink
Skalar
Bocja wspaniała
Gurami mozaikowe
Danio pręgowane
Neony czerwony lub Inessa ( podobno mniej wymagający )
Kosiarki
Krewetki fire red (red cherry)
Pielęgnica skośnopręga
Gupik
Prętnik karłowaty
Po dyskusjach w innym wątku wiem ze jest z tym wszystkim kilka problemów gdyż mam 9 szt dwu letnich skalarów których nie mogę oddać Co prawda żyją w zgodzie i nie okazują zadnych niepokojących zachowań (nawet w stosunku do wczesniej hodowanych neonow inessa) ale slyszalem ze to bląd no i dosc znacznie ograniczaja mi wybór pozostałej obsady. ( dziekuje za pomoc vento, ducze )
Początkowo zaplanowałem sobie następującą obsadę :
9 skalarów
5 bocji wspaniałych
5-6 szt gurami mozaikowe lub Pielęgnica skośnopręga lub Prętnik karłowaty
5 kosiarek
10 szt danio pręgowane lub Neon Inessa lub Gupik
10 szt Krewetki red cherry
Lecz szybko została ona zweryfikowana do
9 skalarów
5 bocji
10 krewetki amano - bo redki zostana zjedzone przez bocje
6 otoskow - bo kosiarki rosna za duze
10 szt zwinnik ogonopręgi ( nie widzialem ich na zywo i zastanawiam sie nad ich podmiana na danio pregowane bo podobno gupiki i neony zginął z rąk skalarów)
Teraz tak sie zastanawiam czy nie odpuscic sobie jeszcze tych bocji na rzecz krewetek cherry i np pretników karłowatych, które bardzo mi sie podobaja a do tego nigdy ich nie hodowałem Poza tym nie wiem nawet w ilu sztukach należy je hodować.
Uprzejmie proszę pomóżcie mi rozwikłać tą zagwozdkę lub zaproponujcie jakies inne zestawienie ( skalary muszą zostać )