Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wzmocnienie szafki  (Przeczytany 2332 razy)
natureman99
Nowy
*

« : Marzec 10, 2011, 19:48:12 »

mam nieuzywany stolik tv szklany na trzech grubych nogach metalowych,trzy półki szklane górna 8mm,dwie pozostałe po 6mm akwa planuje 112 ltr. 80x35x40 wiec z woda i dodatkami bedzie ciezkie jak moge wzmocnic stolik zeby wytrzymał?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2011, 20:30:10 »

Jak nogi są stabilne, nie bujają się, śruby nie są wyrobione to wytrzyma. Mam taki stolik pod TV i drugi jako "stolik do kawy", jest bardzo stabilny, mogę nawet na niego siąść (92kg). Najważniejsze, to mocno skręcić nóżki, bo potem już ich nie dokręcisz po zalaniu akwarium. No i między szyby wsadz coś szorstkiego. Bo się jakiś gość oprze o akwarium i Ci całe zjedzie na podłogę Cheesy

Fizycznie... Akwarium podejrzewam będzie ważyć ok 150kg. Powierzchnia dna to 80x35=2800cm2. Czyli to daje nam około 28kg na 1dm2 (kwardrat o boku 10cm x 10cm) - także spokojnie wytrzyma - poza tym spora część wagi przejdzie na nóżki i to na nich bym się skupił, nie wiem w jakim są stanie. Zalewałbym stopniowo akwarium i sprawdzał czy się nie buja. Wystarczy, jeżeli lekko pchniesz akwarium i jak się wytworzy fala to już będzie znak, żeby lepiej nie ryzykować.

natureman99
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 18:32:48 »

nogi sa cholernie mocne,skreciłem na max,mam obawy o spory rozstaw nóg ,czesc ciezaru pójdzie na nogi a co z czescia centralna nie robic nic czy podpierac? pomyslałem ze bedzie lepiej jak dokupie kawał płyty meblowej grubosci 3-4 cm na górna szklana półke jak cos pierdnie to z pewnoscia nie płyta meblowa ..tam mysle ale czy sie nie myle??
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 20:54:33 »

E jak jesteś pewien co do nóżek to nie masz o co się martwić, w sumie nie wiem, jak wielki jest ich rozstaw, mógłbyś podać wymiary tego stolika i położenie nóżek, wtedy będę mógł celniej wymierzyć środek ciężkości i czy wszystko będzie grać. Ale z reguły stolik pod TV ma właśnie mniej więcej wymiary 112L akwarium Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: