Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: restart akwa  (Przeczytany 2154 razy)
zelazo
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 09, 2011, 11:59:43 »

Witam
mam pytanie chciałem zrestartowac akwa postawic go na szafce, lecz wymaga to opróżnienia akwarfium. akwa jest dojrzałe, mam filtr zewnetrzny, czy jak odleje czesc wody z akwa doleje swiezej i przepukam lekko w wodzie z akwa gabki to czy po takim restarcie nie zaburze rownowagi biologicznej?
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 09, 2011, 12:10:01 »

Wylej całą wodę [bo ty chyba chcesz tylko przestawić akwa dobrze zrozumiałem ?]do wiader włóż do jednego filtr ,żeby ciągle działał .

Nie wiem jaką masz pojemność akwa ,ale możę udźwigniesz akwa ze zwirem bo wyjmować to będzie lipa troche syfu sie narobi z lekka Cheesy.

Masz tam ryby bo tego nie napisałeś czy inne stworzonka
zelazo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2011, 12:16:43 »

mam rybki ale chce od nowa włozyc nowy zwir i wszystko ale filtr jest dojrzaly to jak mam zrobic zeby rownowagi nie zaburzyc? sory moze zle sprecyzowałem, ale mysle ze teraz jest ok
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2011, 13:40:31 »

zmieniając podłoże równowagę biologiczną lekko zaburzysz, bo w podłożu również żyją pożyteczne bakterie więc zmniejszysz ich ilość. Jednak jeśli zrobisz tak jak napisałeś..czyli zostawisz "starą" wodę -moim zdaniem 2/3 tej wody będzie lepiej i dolanie reszty świeżej- i wypłuczesz gąbki w pozostałej ilości wody to nie powinno się w akwa nic złego dziać. Dla bezpieczeństwa jedna dodatkowa podmiana po kilku dniach też nie zaszkodzi... a jak masz testy to oczywiście kontrola parametrów przez jakiś tydzień.

A swoją drogą istotne w tym wszystkim są również : wielkość zbiornika, ilość mieszkańców akwa(i jacy to mieszkańcy), jakość filtra.

mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2011, 14:00:56 »

Dla bezpieczeństwa możesz dodać trochu bakterii, nie zaszkodzi, a może pomóc Smiley Polecam od siebie Microbe-Lift - Special Blend albo coś w ten deseń Tongue Nie jest to chemia Smiley

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
zelazo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2011, 20:54:46 »

dziekuje za pomoc wszystkim wszystko gotowe, po zalaniu moze pol godziny mineło i zmierzyłem no2i było na idealnym poziomie. Wiem, że wszystko sie może zmienić ale ryby ą w świetnej kondycji, dziekuje za pomoc.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: