Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwny stwór w akwa  (Przeczytany 3182 razy)
jkandak
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2007, 15:14:43 »

Dzis podczas porzadków roślinnych znalezlismy cos dziwnego zyjacego w naszym akwa
to coś zostało znalezione uczepione moczarki, długość stwora ok. 1cm
do czasu wyjaśnienia zostało odizolowane w 2 litrowym pojemniku z kawalkiem roślinki w którą to od razu się schowało
przy okazji... narybek gupika ma poobgryzane ogony (nie stwierdzilismy kto jest sprawca)

mozna to zobaczyć tu :
http://img443.imageshack.us/img443/4766/dsc05935km6.jpg
http://img224.imageshack.us/img224/5701/dsc05936gz7.jpg

czy macie pojęcie co to może byc ?

Pozdrawiamy
J&A
======================
akwa: 112l
obsada: gupiki, neony inesa, fantomy czarne i czerwone, zbrojnik, błyszczyki brylantowe, świderki

DORCIA
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2007, 15:47:39 »

Mi to wygląda na larwę ważki ale jakiego gatunku to nie wiem ,widocznie przyniesiona została razem z jakąś roślinką albo kamieniem
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2007, 15:55:17 »

Mi to wygląda na larwę ważki ale jakiego gatunku to nie wiem ,widocznie przyniesiona została razem z jakąś roślinką albo kamieniem

Lawra ważki jest podobno bardzo... nie dobra, ja bym ją wywaliła lub chodowała na ważke-heehe

Pozdrawiam, Magda.
jkandak
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2007, 15:56:32 »

Też nam się w pierwszym momencie nasunęło, że może to być larwa ważki, ale wydawało się to mało prawdopodobne, bo wszystkie rośliny i kamienie mamy kupione w sklepie zoologicznym.

Dziękujemy za info

J&A
DORCIA
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2007, 16:04:52 »

Też nam się w pierwszym momencie nasunęło, że może to być larwa ważki, ale wydawało się to mało prawdopodobne, bo wszystkie rośliny i kamienie mamy kupione w sklepie zoologicznym.

Dziękujemy za info

J&A
Cóż nawet ze sklepu mozna przywlec jakieś paskudztwo w końcu do sklepu trafiaja towary od chodowców a przecież nie wiemy jakich i skąd
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2007, 16:33:00 »

to napewno larwa ważki z podrzędu różnoskrzydłych Anisoptera ponieważ ma z tyłu 3 wypustki - te wypustki służą larwie do oddychania. niestety jest drapiezna i przymusowo nie może byc w zbiorniku. popatrz w zbiorniku bo możesz miec ich więcej.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
jkandak
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2007, 16:46:29 »

to napewno larwa ważki z podrzędu różnoskrzydłych Anisoptera ponieważ ma z tyłu 3 wypustki - te wypustki służą larwie do oddychania. niestety jest drapiezna i przymusowo nie może byc w zbiorniku. popatrz w zbiorniku bo możesz miec ich więcej.

Dziekujemy za szczegółową odpowiedź. Cóż, pozostaje baczna obserwacja zbiornika i wyłapywanie nieproszonych 'gości'
Pozdrawiamy
J&A
Julka10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2007, 20:44:55 »

Chyba to larwa ważki .
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2007, 20:58:17 »

faktycznie larwa ważki.
hodowli roślin akwariowych na wolnym powietrzu nie można praktycznie ustrzec przed ważkami i innymi robalami. a tak wygląda niestety amatorska uprawa roślin dla zoologików.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: