Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwny wynik testów na PH
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny wynik testów na PH  (Przeczytany 4064 razy)
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Marzec 11, 2011, 13:14:12 »

Rozumiem. W takim razie poziom pH w okolicy 7,2 bez dozowania CO2 jest normalny? Wydawało mi się, że powinien wynosić 7, o ile nic go nie podnosi (skałki wapienne itp)i. W zasadzie to nie mam niczego takiego, więc stąd moje zdziwienie. Teraz zacząłem mocniej dawkować CO2, więc pH powinno się obniżyć.

Dla mnie istotne jest głównie to co pisałem na początku. Dotychczas test Zooleka pokazywał mi 6,8 - 7. Czasami troszkę mniej jak dawałem więcej CO2. Obecnie bez dodawania CO2, JBL pokazał mi 7,3 około. Ne robiłem jakiś zmian w akwarium, żeby usprawiedliwić taki skok, więc przychodzi mi do głowy tylko jedno. JBL pokazuje więcej niż Zoolek. Któremu więc zaufać? Zestaw Zooleka wydałem znajomemu akwaryście i nie mam jak porównać w tej chwili, ale tak jak pisałem. Dwa dni temu wynik był niższy i przez tygodnie stały.

Narożnikowe 350l
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Marzec 11, 2011, 13:22:07 »

Trudno powiedzieć który test pokazuje wartość pH bliższą tej faktycznej. Najlepiej byłoby zmierzyć dobrze skalibrowanym pehametrem.

stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 27, 2011, 20:47:45 »

Używam testów jbl i nie narzekam,  ph akurat ładnie pokrywa się z drogim profesjonalnym ph-metem. Użyczył mi go kiedyś kolega, który montuje przemysłowe instalacje uzdatniające. Woda ro ma u mnie ph6,4 a kranówka ph7,8-8 przy Gh 26-28.... Taki mam ściek...Myślę że różnica 6,8-7 a 7 - 7,2 jest do przyjęcia, więc ja bym się nie przejmował. Co2 albo torf czy szyszki zbiją ph o tyle bez problemu.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: