Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium JUWEL - opinie?  (Przeczytany 6879 razy)
TheMarty
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 07, 2005, 11:58:57 »

Heja,

Pomalenku dorastam do zmiany akwarium na wieksze (niebagatelna role ma tu moja zona, ktora uwaza, ze szafeczka pod aktualnym 60l akwa jest ochydna). Znalazlem takie akwa:

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=438023+*+438024&t=temartic&userid=FV7R0ArA0KV7eIyxaZQJuZjla7N3jTfmUuS

(Sorki, strona po niemiecku): Krotko mowiac jest to akwarium trojkatne z wygieta szyba, 190 litrow, wewnetrzny filtr. Z szafka i oswietleniem.

Trojkatne, bo chce postawic akwa w kacie. Mam pytanie: co sadzicie o tym akwarium? W sumie wolalbym prosta szyba z przodu, ale nie moge nigdzie znalezc (zalezy mi, zeby byl zestaw z szafka i oswietleniem, zeby to wszytsko sie jakos kolorystycznie kupy trzymalo). Jak to jest z wewnetrzynam filtrem? Wady/zalety? (Jest to filtr o strukturze jak zewnetrzny kubelkowy ktory teraz mam, z tym ze po prostu znajduje sie wewnatrz, w kacie). Ma ktos moze podobne akwa? Doswiadczenia?

Z gory dzieki za ewentualne od/pod-powiedzi.
Pozdrowionka
TheMarty

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2005, 13:07:36 »

wszystko zalezy jaki to filtr i jakie swietlówki jesli swietlówki są odpowiednio dobrane i filtr ma odpowiednia wydajnasc to zestaw jako ozdobny prezentuje sie ładnie i jeszcze wazne jakie ryby tak chcesz trzymać

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2005, 13:13:19 »

Heh, pytaniem na pytanie....

Dokladnie jakie swietlowki sa to nie wiem, wiem ze 2x18W (mozliwa jest istalacja reflektora, ktory odbija swiatlo).

Filtr wewnetrzny jak pisalem, o konstrukcji podobnej jak zewnetrzne kubelkowe (z przekladanymi roznymi rodzajami gabeczek). Nie wiem czy jest mozliwe wsypanie do niego jakiegos zwirku czy innego czegos (co robi sie w zewnetrzynch), ale przypuszczam, ze tak.

Rybki? Raczej nie przewiduje jakichs specjalnych cudow... Glonojadki, mieczyki, neonki - ten kierunek.

TheMarty
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2005, 13:32:00 »

sprawdz czy jest mozliwa samodzielna konfiguracja wkladów filtracyjnych i zapytaj jakie sa tam swietlówki bo byc moze bedziesz musiał zmienic ich rodzaj nie chodzi tylko o moc ale również o temperature barwową swiatła

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2005, 15:42:23 »

Ja osobiscie nie polecam akwarium trojkatnego. (Zly dostep do akwarium )

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 07, 2005, 21:43:47 »

Juwel to firma która robi całe komplety podobnie jak aquaboro ale jest jedna podstawowa zaleta premawiająca za aquaboro (przynajmniej za pokrywą tej firmy). 2x18 W na 190 litrów to mało - jeżeli chce się mieć akwarium dekoracyjne z ładnymi roślinami. w Polsce juwel nie daje możliwości konfigurowania oświetlenia na potrzeby kupującego. aquaboro w Polsce robi pokrywy w zasadzie takie jak sobie człowiek wymyśli - konfiguracja belek oświetleniowych jest prawie dowolna więc i ilość światła może być znacznie większa bez zmian estetycznych pokrywy, co jest bardzo istotne dla żon Wink
co do trójkąta - taki kształt daje piękne możliwości komponowania akwarium (bradzo duża głębia)
filtr fabryczny i tak będzie za mały (chyba że w akwarium będzie pływało tylko "kilka" neonków
gięta szyba - aquaboro ma też "trójkąty" z prostymi szybami, a robi też szafki do swoich akwariów.
"cuzamen do kupy" trójkąt to fajna rzecz - sam mam zamiar kupić/zamienić swoją 240 na trójkąta
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 11, 2005, 09:18:13 »

@tomeek: Moze i zly dostep, ale po prostu nie mam az na tyle miejsca, zeby duze akwarium (150-200 litrow) prostokatne püostawic.... Mam za ta kacik, gdzie takowe trojkatne by sie zmiescilo (uwzgledniajac wspolczynnik "żona" ;-).

@skaman: patrzylem na strone Aquaboro (w DE, bo to chyba jest oryginalny producent, w PL jest tylko przedstawicielstwo). Co prawda tam za wiele informacji nie ma, ale .... Siedziba firmy jest w Königsbrunn (Bawaria), a to jest jakies 10km od mojego domu! Haha! Musze sie ktoregos dnia przejechac i zobaczyc co maja do zaoferowania (mam nadzieje, ze maja jakis sklep przyzakladowy).

TheMarty
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 11, 2005, 18:50:21 »

w PL też robią sami... jako oddział czy coś w tym stylu.. ale jak masz blisko do oryginału to trzeba próbować Wink
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2005, 08:18:06 »

W sobote sie przejade tam rowerkiem.

A tak pro pos filtrowania jeszcze. Mozna taki myczek zrobic, zeby uzywac wewnetrznego filtra (jak opisany powyzej) i dodatkowo kubelka ktory mam teraz podpiety do mojej 60-tki? W miare mozliwosci wolabym uniknac dokupywania jeszcze jednego (wiekszego/lepszego/drozszego) filtra. Nie zebym sie przesadnie bal mojej zony  Cheesy ale to mnie po prostu uderza podwojnie po kieszeni, bo potem te buty, torebki, futra  Cheesy .

Druga sprawa - czy w takim duzym akwa (do 200l) trzeba juz myslec o CO2?

TheMarty
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 14, 2005, 12:55:50 »

jeśli zalezy Ci na efektownych ładnych roslinach to jak najbardziej CO2 jest konieczne

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: